Menu Sluiten

Unieke UNION ROCKET bromfiets dit weekend te zien in Assen

Beleef BromfieTTs – zondag 5 juli TT Circuit Assen

Er is er maar één van op de wereld; de op tekeningen van Charles Burki geïnspireerde Union Rocket bromfiets. Na ruim twintig jaar (!) puzzelen, meten, verzamelen en construeren, is de redactie van het tijdschrift Bromfiets erin geslaagd om één Union Rocket écht op de wielen te krijgen.

De futuristisch ogende bromfiets werd een week geleden in het Autotron in Rosmalen onthuld door Vick Burki, de dochter van de beroemde ontwerper en is dit weekend te zien op de stand van het TT Circuit Assen tijdens de Motorbeurs Assen in de Expo hal naast het circuit.

Foto’s © Target Press /Pien Meppelink & Tom Haanstra.

Als tekenaar en motor- en auto-ontwerper heeft Charles Burki (1909 –1994) in sterke mate het gezicht van de reclamewereld in het naoorlogse Nederland bepaald. Het Autotron in Rosmalen, De Kunsthal in Rotterdam en in 2010 het Museon in Den Haag besteedden al ruim aandacht aan dit veelzijdige multitalent en zijn boeiende levensverhaal. Bij de Union (brom)fietsfabrieken in Den Hulst ging in 1961 zijn overdadig gestroomlijnde ontwerp van de Union Boomerang bromfiets daadwerkelijk in productie. Maar zijn meest futuristische ontwerp, de Rocket, kwam nooit verder dan de tekentafel.

‘Brommen en kiek’n op de TT-baan’ – zondag 5 juli 2020

De aanwezigheid van de Rocket bromfiets is ter ere van de derde editie van het evenement BromfieTTs op het TT Circuit Assen. Op zondag 5 juli 2020 staat een deel van het TT-circuit in het teken van de 50cc-tweewieler die jarenlang het straatbeeld in Nederland bepaalde. Van alledaagse brommers tot inmiddels zeer zeldzame modellen. Nieuwsgierige bezoekers kunnen voor één dag terug naar hun ‘brommertijd’ en met zoveel bromfietsen wacht hen wellicht zelfs een hereniging met het type brommer dat ze vroeger hebben gereden. Voor de bromfietsers en clubs gaat het om ‘zien en gezien worden’ én natuurlijk om een rondje ‘brommen langs de tribunes op de legendarische TT-baan’.