Menu Sluiten

Uniek gerestaureerd grafmonument terug in Assen

Met veel precisie en wat zenuwen is het gietijzeren grafmonument van de familie Brumsteede teruggezet op de Noorderbegraafplaats in Assen. Het rijksmonument was zo verloederd dat het bijna instortte. Twee jaar geleden is daarom de restauratie gestart. 

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Romy Posthumus

“Het was net een bouwpakket”, lacht restaurateur Ron Caspers. Het grafmonument bestaat uit zo’n 60 losse onderdelen. Een aantal stukken waren afgebroken en moesten bijgemaakt worden. “Je hebt alle losse onderdelen in je werkplaats liggen. En nu zie je alles samenkomen op deze mooie mistige dag. Dat is echt heel spectaculair om te zien.”

Gebrekkig onderhoud

Het grafmonument uit 1879 is uniek voor Nederland. Het is het grootste neogotische gietijzeren grafmonument van het land en het ijzerwerk is gegoten door de Asser ijzergieterij. Het heeft torentjes, met daartussen sierlijk ijzerwerk in neogotische vorm. Een ander kleiner grafmonument van de familie Servatius, is ook gerestaureerd en in de zomer al teruggeplaatst.

De grafmonumenten zijn van welgestelde families. Beide hebben flink geld verdiend in Nederlands-Indië met aandelen in theeplantages. Toen ze terugkwamen nar Assen hebben ze hoge bestuursfuncties bekleed. Daar hebben ze veel geld mee verdiend en daarmee op de Noorderbegraafplaats grond aangekocht voor hun familiegraven. Daar maakten ze grote gietijzeren grafmonumenten van.

‘Op vakantie’

Beide monumenten waren in hele slechte staat. Door gebrekkig onderhoud brokkelden ze af. Met 55.000 euro van de gemeente Assen zijn beide rijksmonumenten weer hersteld en hebben hun oude vertrouwde plekje op de Noorderbegraafplaats weer teruggekregen.

“Wij zijn ontzettend blij dat beide graven weer terug zijn”, zegt voorzitter Jan Lagendijk van de Stichting Noorderbegraafplaats. “Er komen wel eens kenners en toeristen naar Assen speciaal voor de grafmonumenten. De afgelopen tijd moesten we telkens vertellen dat de monumenten ‘op vakantie’ waren. Nu hoeft dat gelukkig niet meer.”

Nog niet compleet

Van het graf Brumsteede ontbrak jarenlang een belangrijk ornament. Bovenop het tentdak stond ooit een soort olielamp. Die is jaren geleden spoorloos verdwenen. Om het grafmonument weer compleet te maken, hebben Ron Caspers en zijn mannen een nieuwe olielamp gemaakt. De lamp stond goed op de foto waardoor ze het na konden maken.

Het grafmonument is trouwens nog niet helemaal compleet. Het wachten is nog op het monumentale hek. Ook dit hek wordt stukje bij beetje gerepareerd en wordt waarschijnlijk in januari teruggeplaatst. Verder komt er nog een plaatje op het monument van de Asser ijzergieterij. Zodra deze onderdelen zijn geplaatst is het grafmonument echt af. 

Bekijk de reportage over het grafmonument op RTV Drenthe,