Menu Sluiten

TT festivalgangers betalen mee aan de financiële tekorten van Assen

Assen kampt met stevige financiële tekorten. Om die tekorten te doen slinken, moeten toeristen meer toeristenbelasting betalen. De verhoging moet € 250.000 opbrengen. Daarover heeft de gemeenteraad in december 2019 al besloten. Gisteravond stemde de raad in met de betreffende verordening.

De raadsleden stemden in met de voorgestelde aanpassingen. Uiteraard, zoals het raadsleden betaamt, hier en daar met kritische opmerkingen.

Cindy Vorselman (PvdA) stelde vast dat alleen de TT festivalgangers extra werden belast voor hun overnachtingen. Maar er zijn meer evenementen met extra toeristen, die ook extra belast zouden kunnen worden. Remi moes (D66) benadrukte nogmaals dat goede communicatie een voorwaarde was om dit project, samen met de ondernemers, goed af te ronden. Clemens Otto (50+) wilde weten of AirBNB activiteiten daar ook onder vielen. Bas Ananias (SP) stelde vast dat het contact met de branche niet altijd even goed was verlopen. Ook hij hamerde op een goede communicatie.  

Cees Boonzaaijer (PLOP) betoogde dat het gehele proces niet de schoonheidsprijs verdiende. “Het werd gekenmerkt door slechte communicatie.” Pas na aandringen uit de raad en de sector werd er overlegd. Toen er wel werd overlegd, hadden de kleine ondernemers het gevoel, dat er niet naar hen werd geluisterd. En nu wordt iedereen opgezadeld met extra administratie. Boonzaaijer riep de gemeente op de regie te nemen en de ondernemers te begeleiden en te ondersteunen bij het opzetten van de administratie.

Hans Marskamp (GrL) stelde wel vast dat dat deel van het proces waar PLOP zoveel kritiek op heeft, werd uitgevoerd door de toenmalige PLOP-wethouder Janna Booij.

Wethouder Bob Bergsma zei dat het proces inderdaad niet de schoonheidsprijs verdiende. Maar dat er nu goed overleg wordt gevoerd. “We zijn in dialoog, er wordt geluisterd en gesproken,” zei de wethouder. Ook is de vraag aan de orde hoe de gemeente de meldingsplicht kan ondersteunen. En het klopt dat niet iedereen blij is met de nieuwe regels, vooral in de TT week. Maar de ondernemers krijgen een grote vrijheid als het gaat om het inrichten van de administratie. “Als er maar gewerkt worden volgens de aspecten van de verordening,”  

AirBNB instellingen zijn geregistreerd en moeten dus betalen, aldus de wethouder.

De raad stelde unaniem de verordening op de heffing van toeristenbelasting 2020 vast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.