Menu Sluiten

Tientallen boeren naar provinciehuis voor stikstofhoorzitting

Tientallen boeren hebben zich vanochtend bij het provinciehuis in Assen verzameld, waar een hoorzitting is. Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) eist namelijk bij de provincie dat het distributiecentrum van de Jumbo in Beilen een zogeheten natuurbeschermingsvergunning aanvraagt.

Boeren protesteren bij het provinciehuis

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Rond 9.30 uur stonden er naar schatting zo’n vijftig trekkers bij het provinciehuis, meldt RTV Drenthe. Vanwege de coronamaatregelen mochten niet alle boeren naar binnen, maar moesten zij de hoorzitting buiten via een videoscherm volgen.

Commissaris van de koning Jetta Klijnsma en landbouwgedeputeerde Henk Jumelet kwamen na afloop naar buiten om met de boeren te praten.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

‘Vrachtverkeer stoot ook stikstof uit’

Volgens de boeren is zo’n natuurbeschermingsvergunning nodig voor bedrijven die stikstof uitstoten, maar zijn zij de enigen die zich eraan houden. FDF redeneert als volgt: de vrachtwagens die af- en aanrijden bij het distributiecentrum stoten ook stikstof uit en dus heeft Jumbo zo’n vergunning nodig.

Vandaag buigt een commissie van de provincie zich tijdens een hoorzitting over de kwestie. Als de provincie de eis afwijst, is volgens FDF de weg vrij voor een gang naar de rechter.