Menu Sluiten

Thorbecke Academie van NHL Stenden geopend in Assen

De Thorbecke Academie van NHL Stenden is vanmiddag geopend in Assen. Drenthe krijgt daarmee drie nieuwe opleidingen: bestuurskunde, integrale veiligheidskunde en cybersafety.

Foto © Omroep Assen

Het voormalige postkantoor aan de Zuidersingel krijgt een ‘onderwijsatelier’ en wordt daarmee een opleidingsgebouw voor HBO studenten. 

Centrale plek

De keuze om zich te vestigen in de vroegere gouverneursstad Assen is volgens de Thorbecke Academie een logische stap. De Drentse hoofdstad is een centrale plek, en behalve de gemeentelijk en provinciale overheid zitten in Assen ook veel rijksdiensten. De hoofdlocatie blijft wel in Leeuwarden.

In totaal is er plek voor zo’n 120 studenten bestuurskunde en integrale veiligheidskunde. Het zijn derde- en vierdejaars studenten die in Assen aan de slag gaan met praktijkopdrachten vanuit overheid, instellingen en ondernemers. Ook is er een speciale ruimte ingericht voor de onderzoeksgroep van de opleiding cybersafety. Zij onderzoeken hoe overheden veiliger online kunnen weren. De oplevering van het voormalige postkantoor duurde langer dan verwacht. Door corona moest het extra veilig en gezond ingericht worden.

European Studies en rechten

Vanaf september komen ook de opleidingen European Studies en hbo-rechten voor juridische adviseurs naar Assen. In Assen zit ook al een hbo-afdeling van NHL Stenden. Dat is de deeltijd pabo-opleiding voor leraar basisonderwijs.

De Thorbecke Academie is onderdeel van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Het is de academie voor opleidingen en onderzoek op het gebied van veiligheid, recht en openbaar bestuur in Nederland en in Europa. De Thorbecke Academie heeft nauwe contacten met overheden. Veel oud-studenten werken nu onder meer als beleidsmanager, veiligheidscoördinator en politicus. De Thorbecke Academie telt ruim 1500 studenten en groeit jaarlijks met 80 en 100 studenten.