Menu Sluiten

Themafilm ‘Winter in Drenthe’ op social media

Beelden van Drentse winters vol sneeuw en ijs

De tijd van lange en koude winters vol sneeuw en ijspret lijken lang geleden. Daarom blikt het Drents Archief, in navolging van de succesvolle zomerfilms, met een speciale filmcompilatie in december en begin januari terug op de winters van vroeger. Hoe beleefde Drenthe de koude maanden van de jaren ’60, ’70 en ’80?

De themafilm ‘Winter in Drenthe’ zou normaal gesproken dagelijks en doorlopend te zien zijn in de Digilounge van het Drents Archief. Maar vanwege de coronamaatregelen is dat dit jaar niet mogelijk. Daarom deelt het Drents Archief van 2 december tot en met 2 januari elke woensdag en zaterdag een deel van de film op social media. Elke aflevering is te zien op de Facebook en Instagrampagina van het Drents Archief. ‘Winter in Drenthe’ is ook elke week te zien bij Dagblad van het Noorden. De films worden vertoond op www.dvhn.nl en op de Facebook- en Instagrampagina van de krant.

stills uit de film ‘Winter in Drenthe’

Metershoge sneeuwbergen

De film ‘Winter in Drenthe’ bevat unieke kleurenbeelden van de winters in Drenthe in de late jaren ‘60 en de jaren ‘70 en ‘80. Veel van de fragmenten waren nooit eerder te zien. De beelden brengen de kijker terug naar een tijd waarin Drenthe regelmatig bedekt was met een metershoge laag sneeuw. Wegen waren onbegaanbaar en alles was wit. De hele buurt hielp met sneeuwschuiven en achteraf werd samen een borrel gedronken. Maar het winterse weer leverde naast overlast ook prachtige plaatjes op, zoals tijdens de ijzel in 1987.

Arrenslede en rolletjes
In de strenge winters werd ook veel plezier gemaakt. Bijvoorbeeld tijdens het schaatsen op de Drentsche Hoofdvaart, het bouwen van sneeuwpoppen en het priksleeën in Vries. En wie herinnert zich de arrensledes nog die dwars door Meppel reden? Daarnaast zijn beelden te zien van lange winteravonden vol spelletjes en ander vertier. Rond de feestdagen zenden we beelden uit van kerstdiners en oud- en nieuwvieringen. Hierbij ontbreken de typisch Drentse rolletjes natuurlijk niet.

stills uit de film ‘Winter in Drenthe’

De tien delen van ‘Winter in Drenthe’ worden van woensdag 2 december 2020 tot en met zaterdag 2 januari 2021 twee keer per week gedeeld op Facebook en Instagram van het Drents Archief. ‘Winter in Drenthe’ is ook elke week te zien bij Dagblad van het Noorden. De films worden vertoond op www.dvhn.nl en op de Facebook- en Instagrampagina van de krant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.