Menu Sluiten

Terrassen gesloten daarom geen precariobelasting

Door de Corona pandemie zijn de horecaondernemers hard geraakt. Zij hebben te maken met beperkende maatregelen en hebben zelfs hun terrassen voor langer of kortere tijd moeten sluiten. Om de ondernemers tegemoet te komen heeft het college besloten geen precariobelasting te heffen.

De precariobelasting geeft horecaondernemers het recht om een terras te exploiteren. Omdat de terrassen een groot deel van het jaar gesloten zijn geweest, heeft het college besloten geen precariobelasting te heffen. Het al of niet heffen van precariobelasting is een bevoegdheid van de gemeenteraad. De raadsleden stemden unaniem in met het voorstel van het college.

Albert Smit (PvdA) vroeg zich af welke afwegingen het college had gemaakt. “Er zijn immers meer bedrijfstakken die het zwaar hebben, maar geen tegemoetkoming van de gemeente krijgen. Ontstaat er zo geen ongelijk speelveld?” vroeg Smit zich af.

De Horeca is de meest getroffen sector, aldus wethouder Mirjam Pauwels. Veel zaken zijn in Drents verband op elkaar afgestemd, maar het terrassen beleid niet. Bovendien is de precariobelasting de enige belasting die de gemeente zelf direct kan beïnvloeden. We kijken nog hoe we, in overleg binnen Drenthe, hier mee verder gaan.

Kees Boonzaaijer (PLOP) had gezien dat veel ondernemers creatief waren omgegaan met het begrip terras. Hij stelde voor om dit het komende jaar voort te zetten, “want het komt de levendigheid van de stad ten goede.” Remi Moes (D66) prees ook de creativiteit van de horecaondernemers. Hij riep het college op dit alles te evalueren en het goede de komende jaren voort te zetten.

Wethouder Pauwels zei dat er een evaluatie geprogrammeerd stond. We gaan samen met de ondernemers kijken wat we kunnen c.q. moeten behouden en hoe we het komende jaar verder gaan.

De gemeenteraad stemde unaniem in met het voorstel over 2020 geen precariobelasting te heffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.