Tentoonstelling ‘Sprezzatura’ binnenkort in het Drents museum

Woensdag 29 mei was er een perspreview in het Drents museum over de tentoonstelling ‘Sprezzatura’. Het laat ons 50 jaar Italiaanse schilderkunst zien, van 1860-1910. Deze tentoonstelling is te bewonderen van 2 juni tot en met 3 november 2019. Er zijn 69 schilderijen tentoongesteld uit deze tijd. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest.

Sprezzaturra betekent virtuositeit. Het slaat op onze, op de voor buiten Italië, externe kijk op ‘de nonchalante perfectie die zo typerend is voor Italianen’.  Het zijn vooral schilderijen afkomstig van heel belangrijke Italiaanse musea, waaronder het Uffizi in Florence en de Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (GNAM) in Rome.

Foto © Ingrid Slomp

Harry Tupan, directeur
Drents museum: ‘Dit is een van de fraaiste tentoonstellingen die u hebt kunnen
zien op het gebied van de schilderkunst. U ziet pure schoonheid.’ De Italiaanse
schilderkunst beperkt zich immers niet tot de Oudheid, de Renaissance, de namen
Leonardo, Michelangelo, Raffaello en Botticelli. Giovanni Ginex, specialist in
de Italiaanse kunst van de late 19de , vroege 20e
eeuw:’Het is voor onze musea , rijk aan duizenden en nog eens duizenden
schilderijen uit alle periodes, vaak lastig om ruimte te bieden aan de 19de
eeuwse kunst. Hierdoor is deze minder zichtbaar voor de buitenlandse bezoeker
die een Petit Tour door Italie maakt. Daarom waarderen wij het des te meer
wanneer tentoonstellingen zoals deze georganiseerd worden in het buitenland.’

Hootepunten in de
tentoonstelling zijn ‘Moederschap’van Gaetano Previati, ‘De verloofden’van
Silvestro Lega, ‘Zelfportret in het atelier’van Antonio Mancini, ‘Vrouw bij de
bron’ van Giovanni Segantini en het schilderij ’In bed’ van Federico
Zandomeneghi.

Foto © Ingrid Slomp

Het licht en daarmee de waarneming van kleuren in Nederland en Italië zijn totaal anders. Dat is één van de dingen dat Sprezzatura laat zien aan het Nederlandse publiek.

De collectie schilderijen rond 1900 is ontstaan door de Stichting Schone Kunsten. Deze academies in de verschillende staten waren er stellig van overtuigd dat de veldslagen en oorlogen niet alleen zouden leiden tot een nationale politieke eenwording, maar ook tot een Italiaanse eenheid in de kunst.

Het belangrijke jaar 1861 is het startpunt: in dat jaar ontstond na een decennia lange strijd het Italië zoals we dat nu kennen. Er ontstond een gevoel van Italiaans zijn, van een volk met een gemeenschappelijk verleden, met één taal en met één kunst. Dat kwam ook vanwege het realisme van de midden van die eeuw. Vanaf dit punt, 1961, ontwikkelde de kunst zich in heel Europa, in 50 jaar tot het modernisme van 1900/1910. De dromen over het nieuwe land en het vaak niet uitkomen daarvan, de Italiaanse identiteit en wording, de maatschappelijke strubbelingen, die de decennia na de eenwording tekenden, waren van grote invloed op de artistieke ontwikkelingen. Willemijn Lindenhovius, conservator en samensteller van de tentoonstelling: ‘Het doel van de tentoonstelling is een overzicht te bieden van hoe de Italiaanse kunst zich de eerste 50 jaar na de eenwording heeft ontwikkeld. Er gebeurde in 50 jaar heel veel op artistiek gebied.’

Zeker is dat de Italiaanse kunstenaars met een flinke dosis lef, genie en virtuositeit te werk gingen bij de schilderijen van hun Italië. In de tentoonstelling is te zien dat schilders op drie manieren te werk gingen. De eerste is objectief, beschrijvend en feitelijk. De tweede gaat over de teleurstelling van niet-waargemaakte dromen als de euforie van de eenwording verzwakt. De derde manier van kijken naar de werkelijkheid is eigenlijk het wegkijken, een vlucht uit de werkelijkheid, een houw naar het mystieke, naar het idyllische, dromen en symbolen, die ontstond in eind van de jaren 80 van de 19e eeuw.

Lindenhovius: ‘De ongekende schoonheid, de ongelooflijke diversiteit qua stijl en thematiek, de fascinerende inhoud en prachtige verwevenheid van vernieuwing en traditie zal ons publiek raken, boeien en verrassen.’

Sprezzatura-Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) vormt het derde deel in de tentoonstellingenreeks Kunt rond 1900 in internationaal perspectief. Bij de tentoonstelling Sprezzatura verschijnt de gelijknamige publicatie, een uitgave van WBOOKS (Zwolle). Het boek is vanaf 2 juni verkrijgbaar in de Museumshop van het Drents Museum en kost € 24,95.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.