Stimuleringsfonds Binnenstad, de raad stemt in maar vraagt zich af wat de resultaten zullen zijn

Het Stimuleringsfonds Binnenstad moet het kernwinkelgebied een nieuwe impuls geven. Door dit stimuleringsfonds kunnen winkeliers een subsidie krijgen als ze naar de binnenstad verhuizen of hun gevel laten opknappen. Maar sommige fracties twijfelden aan het door de wethouder voorgespiegelde succes.

Cor Staal (ChrU) vond dat het niet duidelijk was wie bij deze regeling buiten de boot zouden vallen en hoe de raad de resultaten zou moeten controleren. Remi Moes (D66) vroeg zich af of er welvoldoende geld was om alle ambities waar te maken. Martine Deen (SP) vond het Stimuleringsfonds te vrijblijvend. Zij stelde een “leegstandverordening” voor waarin hetzelfde bereikt zou kunnen worden maar met meer dwang. Door de leegstand verordening zou leegstand ook door boetes aangepakt kunnen worden.

Ondernemers moeten de ontvangen subsidie terug betalen als ze binnen twee jaar hun winkel beëindigen. Albert Smit (PvdA) wilde hier 5 jaar van maken om te voorkomen dat premiejagers met de subsidie aan de haal gaan en na twee jaar de binnen stad weer verlaten. “Het gaat wel om gemeenschapsgeld!” Hij pleitte voor een totaal andere aanpak. Het winkelcentrum herstructureren vanuit de bewoners die tegenwoordig gericht zijn op mobiliteit, elektronisch winkelen, wonen en werken. Er zijn steden die al volop bezig zijn met die omslag. Kees Boonzaaijer (PLOP) had zijn twijfels of deze subsidie de binnenstad van Assen zou kunnen redden. Hij pleitte voor een binnenstad waarin Horeca, vermaak en wonen de boventoon zou voeren.

Roald Witteman (CDA) voeg zich af welke vervolg stappen het college in gedachten heeft. Maar het is goed dat er nu een begin wordt gemaakt. Clemens Otto (50+) pleitte voor meer sturing, zodat je de winkels aantrekt die de stad beter maken. Maak een opzet wat je wilt en pas daar de subsidie op aan. Hans Marskamp (GrL) stelde vast dat er een parkeer plan ontbreekt. Als winkels woningen worden en winkels verplaats worden heeft dat gevolgen voor het parkeren. En dat ontbreekt in het plan.

Wethouder Roald Leemrijse weersprak alle sombere opmerkingen. Er is de afgelopen anderhalf jaar veel gebeurd in de binnenstad. En als het nodig is hebben we nog meer geld achter de hand. Maar deze regeling is gericht op de kleinen winkeliers en niet op de grote vastgoed eigenaren. De periode van 2 jaar is ingevoerd omdat de Retail aan grote veranderingen onderhevig is. Een periode van 5 jaar zou de betreffende ondernemers met grote schulden belasten als het mis zou gaan. Daarom is bewust voor 2 jaar gekozen. Deze regeling biedt ook de mogelijkheid maatwerk te leveren. Leemrijse zei dat hij de resultaten van een “leegstandverordening” in betreffende gemeenten had bekeken. Die verordening werkt vooral goed in gemeenten waar de verordening gekoppeld is aan overleg. En dat overleg streeft de gemeente Assen ook na. Deze zomer gaat er een project van start waarin gemeente, ondernemers en het ministerie gaan samenwerken. “Het parkeren wordt geregeld in de parkeernota die op stapel staat,” zei Leemrijse.

Omdat de wethouder vasthield aan de looptijd van 2 jaar, werd het voorstel aangenomen met de stemmen van de PvdA fractie tegen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.