Menu Sluiten

Stijging afval naast ondergrondse container in Assen

In Assen ziet de gemeente een stijging van afval dat naast de ondergrondse container wordt neergezet. Het blijkt hier voornamelijk te gaan om grofvuil.

Een ondergrondse container bij winkelcentrum Nobellaan. 

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Het kan meerdere redenen hebben dat een container vol is, schrijft de gemeente. “De container is vol, de afvalpas werkt niet of er is een storing in de container. Wij snappen dat het vervelend is als de inwoners hun afval niet kwijt kunnen in de container. Maar het is niet de bedoeling afval naast de ondergrondse container te plaatsen. Hier staat een boete van €185,- voor en dat is natuurlijk weggegooid geld.”

Grofvuil naast de container 

Naast vuilniszakken staat er ook grofvuil naast de ondergrondse container. “Grofvuil kan naar het Milieupark gebracht worden. Ieder huishouden in Assen mag per jaar driehonderd kilo afval gratis naar het Milieupark brengen. Is een inwoner hier niet toe in staat, dan halen wij het op. Hier zijn wel kosten aan verbonden. “

Volgens de gemeente zijn er niet meer storingen dan andere jaren en gaat het dan ook voornamelijk om grofvuil naast de containers. “In de meeste gevallen waarin afval naast de container wordt geplaatst wordt dit gedaan door mensen die hun afval om welke reden dan ook niet naar het Milieupark willen brengen. De daders zijn, zeker bij grof afval, over het algemeen slecht te achterhalen”, laat de gemeente weten. 

‘Open gezet’

Mocht er toch een storing zijn in de container, dan wordt de container ‘open gezet’. “Zodat de bewoners hun afval wel kwijt kunnen zonder gebruik van een afvalpas. Tevens heeft iedere bewoner toegang tot containers in de buurt.” Op de container staat een QR-code. Die laat zien waar nog meer containers staan. Als blijkt dat de container sneller vol is, dan wordt hij vaker door de gemeente geleegd. Zij kunnen namelijk de vulgraad in het containermanagement systeem zien.

De gemeente vindt het lastig om te verklaren waarom mensen zich niet aan de regels houden. “Feit is helaas dat er altijd mensen zijn die zich niet aan de regels houden en die voor ons moeilijk te benaderen zijn. Daar heeft iedere inzamelaar in Nederland mee te maken.”