Menu Sluiten

Stichting Lezen en Schrijven bezoekt Drenthe: “Mag het iets eenvoudiger?”

Op donderdag 8 april vervolgen Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC hun tour door Nederland. Zij komen dan virtueel aan in de provincie Drenthe. Die middag organiseren zij een inspiratiesessie voor ambtenaren die zich bezighouden met laaggeletterdheid en communicatie. Het doel is om de communicatie van de overheid begrijpelijker en toegankelijker te maken. In alle twaalf provincies verzorgen zij dergelijke sessies.

Foto © Aangeleverde foto

Drenthe

In Nederland is zo’n 12% van de beroepsbevolking laaggeletterd. Zij hebben moeite met onder meer lezen en schrijven. In de provincie Drenthe is dat percentage gemiddeld gelijk aan het landelijke cijfer.

Eenvoudig communiceren

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven: “De teksten van de overheid zijn nog steeds te moeilijk. Daar kan en moet nog een hoop verbeterd worden. Wij willen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving. Daar is heldere overheidscommunicatie voor nodig. Met deze sessies willen wij onze kennis en kunde delen op het gebied van eenvoudig communiceren.”

Taalambassadeurs

In elke provincie laat Stichting ABC zien hoe belangrijk het is ervaringsdeskundigen bij begrijpelijke communicatie te betrekken en hoe je dat doet. In Drenthe is taalambassadeur Marchien Brinksma (56) aanwezig bij de inspiratiesessie. De inwoonster uit Smilde maakt zich hard voor begrijpelijke, maar geen kinderachtige taal.

Woorden van vier letters

Marchien Brinksma: “Mijn tip: mag het iets eenvoudiger? Ga er niet vanuit dat iedereen de woorden begrijpt die de overheid gebruikt. Vaak zijn het woorden die te lang zijn of die ik niet dagelijks gebruik. Bij woorden als ‘expliciet’ of ‘impliciet’ heb ik helemaal geen beeld. Dan mis je de aansluiting. Ik ben het soms gewoon kwijt waar het over gaat. Ik praat er gelukkig gemakkelijk over. Toen ik jonger was, schaamde ik mij erg. Nu ga ik zelfs naar school en kan ik woorden met vier letters zelf schrijven.”

Direct Duidelijk Brigade

Het gezamenlijke project van Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC wordt mede mogelijk gemaakt door de Direct Duidelijk Brigade van (demissionair) staatssecretaris Knops. De sessies zijn bedoeld voor zowel lokale als provinciale ambtenaren. Vanwege corona vinden deze digitaal plaats. Geïnteresseerde ambtenaren kunnen zich nog tot 6 april aanmelden. De volgende bijeenkomst is op donderdag 20 mei april voor ambtenaren in Flevoland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.