Menu Sluiten

Stemming voor BIZ-belasting in centrum Assen loopt nog niet storm

Willen ondernemers in het Asser centrum extra betalen voor activiteiten in de stad via een zogeheten BIZ-belasting? Binnenstadsvereniging Vaart in Assen (ViA) moet dat uiterlijk morgenmiddag van ze weten, middels een enquête. Maar middenstand en vastgoedeigenaren in hartje stad lijken er niet echt happig op om de beurs te trekken.

© RTV Drenthe / Margriet Benak

De stemming over de zogeheten Bedrijven Investeringszone (BIZ) begon 2 januari en loopt donderdagmiddag om 12.30 uur af. Maar na dik twee weken lopen de 630 stemgerechtigden nog niet echt warm voor de enquête, schrijft RTV Drenthe. De benodigde vijftig procent aan stemmen is nog lang niet binnen. ‘t Zijn er tot nu toe zo’n tweehonderd die gereageerd hebben.

Als ViA het quorum van 315 stemmers niet haalt, is het BIZ-avontuur al voorbij voordat de vóórs en tegens überhaupt geteld zijn. En zijn er wel voldoende, dan moet twee derde van de stemmers ook nog vóór zijn, wil de bruistaks doorgaan.

‘Geld ophalen uit het veld’

ViA wil het koopcentrum bombarderen tot een zogenoemde Bedrijven Investeringszone (BIZ), om van alle ondernemers die met hun pand binnen de cirkel liggen extra geld te kunnen heffen. Zo’n 168.000 euro moet daarmee worden opgehaald.

Daar bekostigt de binnenstadsvereniging dan evenementen van, de aankleding van de straten, citymarketing en speciale projecten die reuring geven. Zoals vorig jaar de enorme buste van Frida Kahlo op de kop van de Vaart, als blikvanger voor de internationale kunsttentoonstelling in het Drents Museum. Doel van dit alles is om meer bezoekers te trekken en ze langer laten blijven, zodat er meer geld besteed wordt.

De binnenstadsvereniging moet daarvoor op de ondernemers afstappen, want de gemeente kort vanaf dit jaar 100.000 euro op het budget van ViA. Het gemeentebestuur vindt het tijd dat de club, na jaren van stevige subsidiëring, nu ook maar bij de eigen achterban voor geld moet aankloppen. Voor de winkeliers en vastgoedeigenaren betekent de BIZ-belasting al snel honderden euro’s extra per jaar.

‘Ik lig er best wakker van’

Binnenstadsregisseur Kjeld Vosjan van ViA doet z’n stinkende best om de boodschap aan de man te brengen. ‘Samen werken aan de bruisende binnenstad van Assen = samen stemmen vóór de BIZ’. Met die wervende slogan op folders gaat hij de boer op, in een poging zoveel mogelijk stemmers achter die Asser bruistaks te krijgen. Maar ook hij voelt inmiddels wel aan dat het een lastig te verkopen verhaal is.

“Ja, ik lig er best wel wakker van. Het gaat om de stad. En kunnen we die verder brengen met elkaar?” Hij loopt tegen veel gemor aan, vooral over de gemeente Assen. Veel ondernemers hebben het idee dat zij nu vooral moeten opdraaien voor een bruisende binnenstad, en niet de gemeente. En dat voelt verkeerd.

‘Gemeente moet eerst presteren’

“Belachelijk dat de gemeente Assen het verhaal financieel zelf niet draagt”, luidt de kritiek van vastgoedondernemer Eric Boxman, die bij binnenstadsregisseur Vosjan z’n zegje doet over de BIZ. Hij bezit een winkelpand en vier woningen aan de Nieuwe Huizen.
“De gemeente heeft het mooie winkelgebied jaren geleden zelf kapotgemaakt. Ze hebben er zoveel winkelstraten en winkelcentra bij getrokken, dat de stad veel té uitgesterkt is geworden en niet meer aantrekkelijk is. Daardoor is de loop eruitgegaan”, zegt Boxman. “Zij moeten bij de gemeente eerst zelf hun werk goed doen en dan pas ondernemers laten meebetalen. Loon na presteren.”

Om zeep geholpen

Maar ondanks z’n stevige uithaal naar het gemeentebestuur en zijn ‘suïcidale centrumbeleid’, stemt Boxman toch vóór de BIZ-belasting, “Maar niet van harte. Het komt erop neer dat de ondernemers geld moeten bijleggen om de binnenstad in leven te houden die de gemeente om zeep heeft geholpen. Laten ze op het stadhuis de ondernemers eens aanhoren, daar zit veel verdriet.”
Tegelijkertijd komt Boxman met tips richting gemeente om ook meteen zelf wat te doen. “Maak parkeren in het centrum goedkoper, in plaats van nog weer duurder. Assen heeft hiermee in de regio een slechte naam. En maak de routes voor publiek aantrekkelijker. De gemeente moet dat juist regelen, die BIZ is een noodgreep.”

‘Omgekeerde weg’

Kerkstraat-ondernemer Marc van Vliet, eigenaar van winkel- en woonpanden, is ronduit negatief over de BIZ-belasting. Ook hij richt z’n pijlen vooral op de gemeente. “Ik ben het er niet mee eens dat de ondernemers hiermee worden opgezadeld. Het budget voor de binnenstad is al gekort door de gemeente, zonder te horen wat de ondernemers ervan vinden, of die willen meebetalen. Dat vind ik de omgekeerde weg. De gemeente had moeten wachten.”
Daarom stemt Van Vliet tegen de BIZ-belasting. Bovendien vindt hij dat evenementen in de stad een zaak is van heel Assen, waaraan eigenlijk iedereen zou moeten meebetalen. “Doe gewoon de WOZ omhoog met twee of drie euro. Dan ben je klaar en leg je niet alles op de schouders van een kleine groep in de binnenstad.”
Veel emotiesVosjan hoort de laatste dagen heel wat verhalen aan, sinds de vraag voorligt ‘vóór of tegen de BIZ’. “De geluiden zijn wisselend, de één snapt de noodzaak, anderen vinden het belachelijk. En er wordt veel geprojecteerd op de gemeente. Ik snap dat er allerlei emotie is. Maar je kunt gewoon je stem uitbrengen, vóór of tegen. En de uitslag weten we dan vrijdagochtend.”
Of er straks genoeg stemmen zullen zijn? De binnenstadsregisseur durft er geen voorspelling aan te wagen, maar gerust is hij er niet op. “Het is nu nog lang geen vijftig procent. Maar we hebben gelukkig nog anderhalve dag te gaan, misschien wachten ze tot op het laatst. Spannend wordt het wel.”
Vosjan is helder over de gevolgen als de BIZ afgeschoten wordt. “Allereerst zal dat een forse aanslag op onze energie zijn, er zat veel werk in. En zonder dat geld komen er helaas minder activiteiten in de binnenstad, dus die wordt minder bruisend. Je wilt actief en bereikbaar zijn, bezoekers verleiden naar de binnenstad van Assen te komen. En als dat niet lukt, voelt ook de ondernemer dat uiteindelijk in de portemonnee”, besluit Vosjan.
Steden als Meppel, Hoogeveen en Coevorden werken al een tijdje met de BIZ, als extra heffing voor ondernemers voor activiteiten.