Menu Sluiten

Steeds meer deuren van winkels gaan dicht voor het milieu. Maar niet in Assen

Steeds meer winkels in Drenthe houden hun deuren dicht. Niet omdat ze gesloten zijn, maar voor het milieu én hun eigen kassa. Een airco laten draaien met open deuren, of in de winter de verwarming laten draaien, kost meer energie en dus meer geld.
© RTV Drenthe – Stefan Klomp
“Klanten moeten er wel even aan wennen”, vertelt Laurens Meijer, centrummanager van Emmen, aan RTV Drenthe. “Maar daar moeten we maar even doorheen. Thuis hebben we ook niet de deuren wagenwijd openstaan.”
Inretail, de brancheorganisatie van winkeliers, kwam recent met een advies. Ze roept alle winkels op om hun deuren dicht te doen om energie te besparen. In Spanje en Frankrijk zijn winkels zelfs verplicht om hun deuren dicht te houden. Doen ze dat niet, kunnen ze een boete krijgen. En in Spanje mag de airco niet lager dan 27 graden staan.
Heel begrijpelijk, vindt Meijer deze oproep. Hij schat zo in dat het om enkele honderden euro’s per jaar gaat, die ondernemers hiermee kunnen besparen. Al zegt hij wel dat het per winkel wisselend is, omdat het eraan ligt met wat voor soort installatie de ondernemer werkt.
Sympathie
Ook in andere Drentse steden is er sympathie voor deze oproep. “Het is natuurlijk ook voor de ondernemer zelf, om te besparen. Ik kan wel meegaan in deze oproep”, reageert Ewout Klok, namens Binnenstad Hoogeveen. “Het is eigenlijk jammer dat het nodig is om zo’n tip te geven”, voegt hij eraan toe.
“Ik snap het wel, dit advies van Inretail. Je moet in deze periode aan alle kanten nadenken”, reageert Mark van den Eng namens MKB Retail Assen. “Energie is kostbaar, dat merken winkeliers ook. Helemaal als je ook nog eens een ongunstig contract hebt afgesloten met een energieleverancier.”
Arnold Schuurman, centrummanager in Meppel, ziet het advies als een nieuwe uitdaging voor ondernemers. “We moeten hier zeker wat mee”, reageert hij. “Ook naar de klanten toe. Want het zal wel even wennen zijn dat er meer deuren dicht zijn.” Dichte deuren betekent minder klandizie, vreest Schuurman. “Daarom moeten we dit ook goed communiceren naar iedereen.” Dat gebeurt bijvoorbeeld door papiertjes of stickers op de deuren te plakken, met de reden waarom de deuren zijn gesloten.

Schuifdeuren en luchtgordijnen
Klok maakt zich weinig zorgen . “We zijn ondernemers genoeg om de klanten alsnog naar binnen te trekken. Ik hoor er vanuit de klanten tot dusver nog niet zo veel over.” Want ook in Hoogeveen zijn al meerdere ondernemers die hun deuren dicht hebben gedaan. “Er zijn ook veel schuifdeuren in Hoogeveen. Die zijn altijd al zo, dus dan zit je niet met dat probleem.” En ook voor een beeld van een dicht centrum heeft Klok geen angst. “De meeste deuren zijn van glas.”

Volgens Meijer heeft al een groot deel van de winkels in Emmen de deuren dicht. Met een briefje aan de deur is het dan al snel duidelijk, zegt hij. “En een groot aandeel winkels heeft een soort luchtgordijn die aanstaat. Die maakt een soort brug tussen de buiten- en binnenlucht”, legt hij uit. “Dan heb je de deuren wel open, maar door die luchtbrug trekt de koude of de warmte niet naar buiten.” “Maar zo’n luchtbrug werkt alleen als het niet waait”, waarschuwt Schuurman.
Het etiket van dichte deuren is misschien wel het grootste struikelblok voor Klok. “Dat klinkt zo zwaar. Want een dichte deur associeer je met gesloten.” Hij moet even nadenken wat wel een gepaste naam zal zijn. “Geen opendeurbeleid, maar een gastvrij deurbeleid.”

Gesprek van de dag
Het gebruik van de airco’s en het deurenbeleid is in Meppel het gesprek van de dag, zegt Schuurman. Zelf is hij ook al veel met dit onderwerp bezig. In de Hoofdstraat heeft hij een parfumerie. “Vandaag hebben we bewust de airco niet aangezet. Het is 23 graden buiten. Dan vinden we het niet nodig. En met warm weer doen we één deur dicht, de andere houden we nog wel open.” Volgende week komen de Meppeler ondernemers samen om hierover te praten.

Niet alleen in Meppel zijn de oplopende kosten het gesprek van de dag. Meijer: “Ik sprak gisteren nog een ondernemer die van 1200 euro per maand naar 2500 euro per maand ging. Dat zijn wel flinke bedragen die opgehoest moeten worden.” Dan helpt de inflatie niet. “Procentueel geven de mensen nog ongeveer hetzelfde uit. Maar de ondernemers halen minder mee op, door die inflatie.”
Niet heel praktisch
Sandra de Vrede, die namens de horeca in het bestuur van Vaart in Assen zit, zegt dat het binnen de horeca niet echt speelt. Daarbij is het ook niet heel praktisch. “We lopen met drie borden. Dan kunnen we niet constant de deur open en dicht doen. Dat is geen optie.” Toch is ze er zelf wel mee bezig, als eigenaar van Restaurant & Grandcafé Liff. “We willen zelf airco. We zitten er dan aan te denken om één deur te sluiten en de andere open te houden.”
Ook Van den Eng van MKB Retail Assen hoort nog weinig geluiden dat ondernemers in de provinciehoofdstad bezig zijn met het deurenbeleid. “Ik hoor het nog niet volop bij onze achterban. Maar het is niet verkeerd om na te denken over wat je kan doen met de energieslurpers in je zaak. Daar zie ik wel allerlei initiatieven ontstaan, om over te stappen op duurzamere alternatieven.”
Uiteindelijk komen de dichte deuren misschien nog wel ten goede aan de consument. “Wat een ondernemer kan besparen, hoeft een consument ook niet zelf af te rekenen natuurlijk”, zegt Meijer. “Als we er met elkaar achter gaan staan, wennen we er snel genoeg aan.”