Menu Sluiten

Station Assen genomineerd voor ‘Beste Gebouw 2021’

Het station in Assen is genomineerd voor de architectuurprijs ‘Beste Gebouw van het Jaar 2021’ van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Uit 108 inzendingen zijn 12 projecten gekozen die in de race zijn om de prijs te winnen, waaronder dus het NS station Assen.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

Het stationsgebouw is genomineerd in de categorie ‘identiteit en icoonwaarde’. Andere genomineerden in deze categorie zijn Van der Valk Zuidas in Amsterdam en Studio Thonik in Amsterdam. Er zijn ook andere categorieën als ‘particuliere woonbeleving’ en ‘leefbaarheid en sociale cohesie’.

Het bekende driehoekige stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company in samenwerking met architectenbureau De Zwarte Hond. Dit is gedaan in opdracht van de Gemeente Assen, NS en Prorail.

Prijzen

Alle genomineerde gebouwen maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. De vakjury, met als voorzitter Alexander Pechtold, maakt op 16 september 2021 bekend welk gebouw Forum Groningen opvolgt als ‘Beste Gebouw van het Jaar 2021. Ook worden dan de categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekend gemaakt.

Wil je stemmen op het stationsgebouw? Dat kan tot maandag 9 augustus op https://www.bna.nl/gebouw-van-het-jaar/overzicht/genomineerden