Menu Sluiten

Springen, sporten en schaften in het Drents Archief

De hele maand februari draait in het Drents Archief een gratis film over kinderen in Drenthe. Op de nostalgische beelden is het dagelijks leven te zien in de jaren ’30 t/m ’60.

Buitenspelen bij de boerderij, helpen met huishoudelijke taken en in de winter met de slee naar buiten. Het komt allemaal aan bod. De filmcompilatie is doorlopend tijdens openingstijden te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief en duurt 30 minuten. De toegang is gratis.


Foto (c) Aangeleverde foto

Racen over het tuinpad van het huis op een mooie zomerdag. De een met een kruiwagen en de ander op een (vermoedelijk zelfgebouwde) fietskar. Gas geven met de handen en sturen met de voeten. Achter elkaar aan en kijken wie de snelste was, verstoppertje spelen en samen klieren met een fietsband in een regenton. Kleine biggetjes proberen te vangen en paraderen in véél te grote klompen. Een klein kereltje vecht stoer met een kalkoen van meer dan een meter. Het zijn bijzondere beelden uit de tijd van onze overgrootouder en opa’s en oma’s.

Huishoudelijk werk
Er was veel tijd voor plezier, maar het huishouden ging ook gewoon door. Moeder is druk bezig met de was en de kinderen rennen rakelings langs de emmers, als dat maar goed gaat! Vervolgens komt de melkboer met paard en wagen langs, voor de dagelijkse portie zuivel. Het was een drukte van belang, het was vanzelfsprekend dat de kinderen een handje meehielpen. Nadat de witte lakens droog zijn gewapperd aan de waslijn, moesten de kinderen voorkomen dat het schone goed in de modder viel, dat was nog een hele klus.

Winterse taferelen

De verschillende jaargetijden komen in beeld, startend met de Sinterklaasintocht in Meppel in 1948. Sint en Piet hebben de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan, maar de spanning op de gezichten van de kinderen toen en nu is nog hetzelfde. Hoe leuk is het om zelf in het bos te zoeken naar de perfecte kerstboom? Spitten en meenemen in de kruiwagen naar huis. Nadat de kaarsen, ballen en slingers met zorg zijn uitgezocht en opgehangen, kijken de kinderen vol trots naar hun creatie.

Dit is slechts een korte beschrijving van de filmcompilatie. Ook het leven op de boerderij, het leren op school en Palmpasen met het haantie op een stokkie komen aan bod. De film is van 4 t/m 28 februari 2020 tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.