Menu Sluiten

Sportakkoord flitsend uit de startblokken

Mede op aandringen vanuit de Asser sportwereld heeft de gemeente, in overleg met deze initiatiefnemers, een sportakkoord ontwikkeld. Ook het “Nationale Sportakkoord” spelde een belangrijke rol bij het tot stand komen van het Sportakkoord in Assen.

De raad was vooral zeer tevreden over het proces, waarin het particulier initiatief en de sport een belangrijke rol hebben gespeeld. De raad stemde dan ook unaniem in met Asser Sportakkoord. Maar niet nadat nog enige kritische opmerken waren gemaakt. 

Clemens Otto (50+) had graag gezien dat ouderen en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking wat explicieter waren genoemd. Wethouder Bob Bergsma zegt dat de ouderen niet vergeten zijn. Het rapport spreekt over “iedereen en mensen met financiële of andere beperking.” Anna Hendrikse (CDA) stelde vast dat er geen aandacht was voor de buitenschoolse opvang. Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn in het akkoord betrokken zegt wethouder Bergsma. Bouke Weening (ChrU) was zeer te spreken over het feit dat het burgerinitiatief was uitgegroeid tot het akkoord.

Janna Booij (PLOP) vroeg aandacht voor het bewegingsonderwijs. Ook zij vroeg aandacht voor de oudere sporter. De gemeente faciliteert, “maar moet geen extra regels invoeren, zoals bij de Urban Run!” betoogde Booij. Die regels zullen er niet komen, zegt de wethouder. Hij meldt ook dat er met de Urban Run een goed gesprek is gevoerd. Zij zullen alsnog een aanvraag indienen. Luc Rengers (PvdA) benadrukte het verband tussen sport en het sociale leven van mensen. Door bezuinigingen op de zorg wordt spoort belangrijker. Ook riep hij op oog te houden voor de relatie met het “Meedoen beleid” en de sport. Ook stelde hij vast dat in deze raad veel sportbesluiten zijn genomen – zwembad, ijsbaan overdekte kombaan – die nooit zijn gerealiseerd. Hij hoopte dat het sportakkoord een beter lot beschoren was. Wethouder Bergsma zei de flow vast te willen houden. En hij is van plan samen met de initiatiefnemers tot uitvoering van het sportakkoord te komen. Ook roept hij iedereen op om op 1 april de ondertekening van het sportakkoord mee te maken. En zegt toe zorg te zullen dragen voor de relatie met het “Meedoen beleid.”

Laura Punt (GrL) noemde het sportakkoord dat “met en door mensen” tot stand was gekomen en voorbeeld hoe op andere beleidsterrein gewerkt zou moet worden. Bas Ananias (SP) riep de gemeente op de verklaring van gedrag, die de vrijwilligers nodig hebben, te betalen. En hoe beschikbaar is het Sport- en beweegloket? Wethouder Bergsma zegt dat het niet gaat om een echt loket, maar om een digitale uitvoering. Remi Moes (D66) vroeg het college de bewoners van de GGZ instellingen bij de sport te betrekken. De relatie met de GGZ zal aan de orde komen bij de uitwerking van het akkoord zegt de wethouder. Ook Richard Klok (VVD) benadrukte het belang van sport voor ouderen om zo gezond oud te worden. Hij wilde dat het college actief aan de slag zou gaan met de regie en een visie op topsport evenementen. Dit onderdeel heeft de aandacht van de gemeente, is de reactie van de wethouder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.