Menu Sluiten

Sloop De Slingeborgh in Assen deze maand van start, bouw nieuw zorgcomplex start in april

De sloop van zorggebouw De Slingeborgh in Assen begint deze maand. Naast het huidige pand start eind april de bouw van een nieuw, groot zorgcomplex van Interzorg.
© Omroep Assen/Floor Visser

Het nieuwe gebouw krijgt twee grote woonvleugels met in totaal zo’n 176 appartementen. Dat is meer ruimte dan het huidige pand, waarin honderd appartementen gevestigd zitten. In een gedeelte middenin komen een restaurant, grote zaal en binnentuin. Ook de afdeling voor mensen met een Molukse achtergrond verhuist mee.

De sloop- en bouwwerkzaamheden gebeuren in verschillende fases. In de eerste fase wordt het huidige pand van De Slingeborgh vervangen door nieuwbouw. “Eerst verplaatsen we de hoofdentree. Eind april hopen we te beginnen met de bouw van 88 appartementen voor mensen met een ernstige zorgvraag”, legt Elly van der Woude, manager bij Interzorg, uit.
(Tekst gaat verder onder de foto)
© Eigen foto
Daarna wordt de oude locatie afgebroken en komen er nog eens 88 appartementen. Daar komen cliënten te wonen van de locatie Anholt, een ander verpleeghuis in de provinciehoofdstad. Dit gaat om mensen die langdurige zorg ontvangen. Tegelijkertijd wordt het laatste stuk, het middengedeelte, gebouwd.

Nieuw gebouw is noodzakelijk

Nieuwbouw is volgens Van der Woude noodzakelijk om cliënten in de toekomst te kunnen ondersteunen. “Het huidige pand is verouderd. Zo is de techniek niet langer geschikt voor nieuwe zorgtechnologieën waar Interzorg mee wil starten.” Ook is de logistiek van De Slingeborgh volgens de zorgmanager nu niet optimaal: “Het is onoverzichtelijk voor medewerkers, met lange looplijnen. Daarmee verspillen we veel tijd.”
Tijdens de verbouwing kunnen de cliënten in het pand blijven wonen, “Want het is onverantwoord om een deel van het gebouw te sluiten. Dus ze blijven waar ze nu wonen en als het gebouw klaar is, verwachten we dat we in een week kunnen verhuizen naar het nieuwe gedeelte”, aldus Van der Woude.

Spannende periode voor cliënten

Toch veroorzaakt de grote operatie wel overlast. “Voor de cliënten is het een spannende periode. De aanloop heeft lang geduurd en we beginnen nu eindelijk.” Ze krijgen de verbouwing goed mee, aangezien die voor hun huis gebeurt. “Dat betekent dat ze ook overlast ervaren van geluid. Maar ook gezelligheid met andere mensen die in en om het gebouw werken”, aldus Van der Woude.

Het eerste deel moet naar verwachting eind 2024 klaar zijn. Daarna is er ongeveer twee maanden de tijd om te verhuizen. Dan begint deel twee, dat ongeveer een jaar tot anderhalf jaar in beslag neemt. Eind 2025 moet het hele project klaar zijn.