Menu Sluiten

SIVO-festival verhuist naar Borger

De 34e editie van het Wereld Dans en Muziekfestival SIVO keert terug op vertrouwde bodem. Van vrijdag 31 juli tot en met zondag 2 augustus strijkt SIVO neer in Borger en het festival wordt gehouden op het sportterrein bij het Esdal College in Borger. 

Het schoolgebouw is tevens het centrale onderkomen van de organisatie en groepen gedurende de festivaldagen. De gemeente Borger-Odoorn is blij met de terugkeer van het festival binnen haar gemeentegrens. “SIVO zit een beetje in het dna van Borger-Odoorn”, liet burgemeester Jan Seton tijdens de bekendmaking, afgelopen donderdagmiddag, weten.


Foto (c) Aangeleverde foto

Verleden jaar maakte het SIVO-festival een succesvolle nieuwe start in Orvelte, maar tijdens het evenement is de organisatie tot de conclusie gekomen dat de faciliteiten op deze plek niet toereikend zijn. Het ontbrak aan voldoende kleed- en kantoorruimte en nadat duidelijk werd dat ook het dorp Orvelte niet voor het festival mocht worden afgesloten, ontstond er ook een probleem met het festivalterrein zelf.

Een alternatieve locatie in Orvelte bleek niet voor handen en het plaatsen van tijdelijke kleed- en kantooraccommodaties zou veel te kostbaar worden. Met pijn in het hart is er daarom afscheid genomen van het ‘prachtige decor’ van Orvelte.

Na een korte intensieve, maar zeer succesvolle periode van overleg met de gemeente Borger-Odoorn en de directie van het Esdal College is er een nieuwe locatie gevonden. Aan de hoofdstraat 56, in de ‘Hunebedhoofdstad’, is alles aanwezig om het SIVO-festival optimaal te kunnen faciliteren. Het groene sportcomplex moet het nieuwe festivalterrein worden, prachtig gelegen in een parkachtige omgeving in het centrum van het dorp.

In de gebouwen van de school kan SIVO beschikken over prima kleedruimtes , een grote gemeenschappelijke ruimte en meer dan voldoende kantoorruimte ten behoeve van de organisatie en opslag van materialen.

De organisatie van het festival gaat voor dit jaar uit van de komst van zeven buitenlandse groepen, die worden aangevuld met dagelijks een andere Nederlandse groep. SIVO-voorzitter Sjoerd Looijenga verwacht dat het festival in Borger hetzelfde aantal bezoekers zal trekken dan verleden jaar in Orvelte, over drie dagen ruim 5000 mensen.

Burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn is ingenomen met de rentree van SIVO. “Verleden jaar hadden wij het grote spektakel Mammoet in onze gemeente. Dit jaar komt SIVO daarvoor in de plaats. Wij zijn daar erg blij mee”, aldus de burgemeester, die er aan toevoegde dat het vroegere traditionele haringhappen door de buitenlandse groepen, opnieuw op het programma zal komen te staan bij de officiële ontvangt in het gemeentehuis.

Foto (c) Bert Dries

Na 32 jaar Odoorn en een jaartje Orvelte voelt het voor de organisatie bijna als thuiskomen. De terugkeer in de gemeente Borger-Odoorn biedt mogelijk nieuwe kansen als het gaat om het opnieuw betrekken van gastgezinnen van voorheen bij het festival die vanwege de verplaatsing naar Orvelte waren afgehaakt.

De plaats Borger is daarnaast voor bezoekers van het festival, dankzij vele mogelijkheden op toeristisch gebied, zoals de Hunebed Highway, het Geopark en de Hondsrug, een aantrekkelijke bestemming. SIVO hoopt met Borger voor de komende jaren weer een vaste plek te hebben gevonden.

Het komende festival zal een groen tintje krijgen, want de festivalorganisatie wil verduurzamen en een voorbeeld van een “groen festival” in Drenthe worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.