Schooldamtoernooi van Assen een enorm succes

Warenhuis Vanderveen werd woensdagmiddag bestormd door een kleine 140 kinderen en tientallen ouders, begeleiders en leerkrachten. Allemaal kwamen ze voor het schooldamtoernooi van de gemeente Assen.

Foto’s © Zainal Palmans

Het is alweer tig jaren geleden dat er een schooldamtoernooi werd georganiseerd in de Drentse hoofdstad, want in Assen is er geen damclub. Maar door het organiseren van de WK-Match Schwarzman v.s. Boomstra gaf dit een unieke kans om het dammen weer onder de aandacht te brengen bij de scholen in het project ‘Het Fitte Brein’. Het Fitte Brein is een onderdeel van de HANNN-Damtour WK-Match.

In november zijn de eerste contacten gelegd met de scholen in de gemeente Assen om damlessen aan te bieden. Al snel kwamen er enthousiaste berichten terug van een tiental scholen. Veel scholen gaven aan dat het fit houden van het brein bij de kinderen, door middel van dammen, wel een enorme meerwaarde heeft. Zeker in deze tijd van de digitalisering.

In de periode november en december werden op tien verschillende scholen aan een paar honderd kinderen de basisbeginselen van het dammen uitgelegd onder leiding van Gert Bosker. Er heerste veel enthousiasme en spelplezier.

Door al die damlessen en het enthousiasme van de scholen was het duidelijk dat het schooldamtoernooi een succes zou gaan worden. En dat bleek toen de opgaven binnenstroomde: 14 welpen teams en 15 pupillen teams. Al met al een kleine 140 kinderen (inclusief reservespelers).

De Buningzaal van Kunstplaza Schurer bij Warenhuis Vanderveen zat tjokvol. De teams speelden zes rondes en de eerste vier plaatsten zich voor het Drents kampioenschap op 9 februari te Westerbork. Er werd flink gestreden, gelachen en nagedacht. Uiteindelijk veroverde het eerste team van de Cirkel de titel bij de categorie groepen 7 en 8 (2e werd De Marskramer 3 en 3e werd De Marskramer 1) en Het Kompas 4 werd kampioen bij de categorie t/m groep 6 (2e werd De Regenboog 2 en 3e werd De Driesprong 2). Ook De Vuurvogel en Baggelhuizen 1 mogen naar het Drentskampioenschap.

Nico Van der Veen kreeg de felbegeerde eer om de prijzen te overhandigen aan de winnaars. Hij vond het prachtig om al die dammende kinderen te zien genieten achter het dambord. Ook vertelde hij in zijn openingsspeech de lange damtraditie die hij in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Ook matchspeler Roel Boomstra heeft daar menigeen simultaans gegeven. En eigenaar van Kuntsplaza Schurer, Johan Schurer, mocht het volgende schooldamtoernooi mooi weer bij hem worden georganiseerd.

Een ouder vroeg aan de HANNN-Damtour coördinator Zainal Palmans of er een damclub was in Assen. Als reactie vertelde hij dat er al jaren geen damclub meer is, maar stelde de ouder gerust dat er hard wordt gewerkt om een jeugdclub van de grond te krijgen. Het masterplan is al in de maak en over de uitvoering wordt nagedacht.

De damlessen op de scholen, de schooldampakketten en het schooldamtoernooi werden mede mogelijk gemaakt door Healthy Ageing Network Northern Netherlands, Gemeente Assen, Provincie Drenthe, Ondernemersfonds Assen (OFA), Warenhuis Vanderveen en Kunstplaza Schurer.

Zie voor meer informatie: www.wereldtiteldammen.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.