Menu Sluiten

Schepnet en prikstok: vrijwilligers vissen de Asser Vaart schoon tijdens Wereldwaterdag

Blikjes, mondkapjes en snoeppapiertjes. Nog altijd wordt dit soort afval achtergelaten in de natuur. Vandaag tijdens Wereldwaterdag riep Stichting Aquarius mensen op om om 12 uur ‘s middags de rivieren en kanalen in de provinciehoofdsteden afvalvrij te maken. Initiatiefnemer Erik van Loon is in Assen en loopt samen met andere vrijwilligers met een prikstok langs De Vaart en Het Kanaal.

Tijdens Wereldwaterdag wordt De Vaart in Assen weer wat schoner
© RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
“We richten ons niet alleen op het water, maar ook op de oevers. Het is vooral het voorkomen, want als het in het water ligt ben je te laat”, meent Van Loon. Drie weken geleden is de initiatiefnemer al langs de opruimroute gelopen. Het zag er netjes uit, concludeerde hij bij RTV Drenthe. “Een compliment voor alle inwoners uit Assen en in Drenthe. Het wordt waarschijnlijk een grote goednieuwsshow, doordat we veel minder afval uit het water gaan halen dan dat we gewend zijn.”

‘Waardevolle actie’

Maar wie beter kijkt, ziet dat er in de perken toch best wat afval ligt. Dat merkt Van Loon ook. “Het is net wat meer dan ik had verwacht.” Hij zucht. “Je ziet het bij de bosjes, dat zie je toch weer over het hoofd. Ook in het begin bij het Pannenkoekenschip zie je een concentratie. Je kijkt er zo snel overheen. Dan is het toch waardevol dat je dit doet.”
De actie rondom de Kop van de Vaart krijgt heel wat bekijks. Mensen kijken, stellen vragen en lopen door. Bij het Pannenkoekenschip kijken ze hoe een aantal vrijwilligers de afvalresten rondom de boot opruimen. Normaal gesproken ruimt de man die naar buiten komt het zelf op, vertelt hij. Hij is blij dat anderen nu ook een steentje bijdragen.
Burgemeester Marco Out (R) en wethouder Bob Bergsma tijdens het schoonmaken van De Vaart.
© RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

Weinig animo

Iedereen kon zich aanmelden om te helpen, maar veel animo is er niet. Onder andere burgemeester Marco Out en afvalwethouder Bob Bergsma zijn aanwezig. Ook zij pakken een schepnet of een grijpstok en een plastic tas en steken hun handen uit de mouwen. “Van de organisatie kregen we een heel groot compliment. Assen ligt er ten opzichte van heel veel andere plekken goed bij”, vertelt burgemeester Out. “Maar dat gebeurt niet vanzelf. Daar moet je zelf veel energie in steken. Het is mooi dat andere partijen de stap zetten om daar een bijdrage aan te leveren.”
Vrijwilliger Megan Stam vindt het belangrijk dat de kanalen en rivieren schoon blijven. “Daarnaast zit ik zelf in de ziektewet. Dit soort acties zijn juist een positieve manier om energie op te doen voor mezelf.” Ze doet de handschoenen aan en grijpt een van de materialen die is uitgereikt door de organisatie. Al snel heeft ze een plastic tas gevuld met lege flessen en snoeppapiertjes.
Dat er weinig animo is, is wel te verklaren, meent Van Loon. “Afgelopen weekend was er nog een actie, Nederland Schoon, dat heeft natuurlijk heel veel met elkaar te maken. Maar het is wel breed geragen. Mensen gaan ook op eigen titel. Het is een soort sport geworden. Een nationale sport om tijdens het uitlaten van de hond met een prikkertje ook even het vuil mee te nemen.”
Uiteindelijk is er in Assen zo’n 20 tot 25 kilo zwerfafval opgehaald.