Sandberglezing 2019

Sandberglezing door Arno van Roosmalen
Vrijdag 8 november om 14.30 uur

Op vrijdag 8 november zal Arno van Roosmalen bij DeFKa Research 15e Sandberglezing verzorgen onder de titel Joy in People (naar Jeremy Deller).

Een gesproken zoektocht naar de complicerende, lerende en democratiserende rol van kunst. Hulp bij dit zoeken komt van het werk van Otto Neurath, Oostenrijks filosoof, zelfbenoemd ‘engineer of happiness’, die samenwerkte met kunstenaars als Gerd Arntz in het methodisch verbeelden van kennis.

Foto (c) Aangeleverde foto

De lezing vindt plaats in het Drents Archief, Brink 4 te Assen.

Na de lezing vind er om 15.30 uur een forumdiscussie plaats over het thema Archivering en Publieke Presentaties. Deelnemers aan deze discussie zijn: Arno van Roosmalen (Stroom Den Haag), Fifine Kist (Rheinwardt Academie), Andrea Stultiens (fotograaf/researcher), Henk Nijkeuter (afdelingshoofd Drents Archief), Gaby Wijers (oprichter en directeur LIMA) en Gert Wijlage (DeFKa Research).

Op deze middag 8 november van 12.00 tot 13.30 uur wordt er vooraf aan de Sandberglezing meer informatie gegeven over het nieuwe DeFKa Research SC magazine, met het thema Montage zie: defkaresearch.com

De toegang is € 5,00

Arno van Roosmalen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen en is directeur van Stroom, Den Haag, een veelzijdige kunstorganisatie. Het is een presentatie-instelling voor hedendaagse kunst. Ook is Stroom verantwoordelijk voor het ‘niet-museale kunstbeleid’ van kunst in de openbare ruimte. Tenslotte draagt Stroom zorg voor het ondersteunen en stimuleren van Haagse kunst en kunstenaars.

De Sandberglezing werd in 2004 door DeFKa, het Departement voor Filosofie en Kunst in Assen, geïntroduceerd als eerbetoon aan Willem Sandberg, die een groot deel van zijn jeugd in Assen heeft gewoond.

Sandberg was van 1945 tot 1962 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot een internationaal vermaard centrum voor moderne kunst.

De lezingen, door toonaangevende kunstenaars en theoretici, richten zich op hedendaagse kunst en cultuur in historisch perspectief.

Eerdere Sandberglezingen werden verzorgd door Max Arian, Peter Sonderen, Gijs Frieling, Henk Slager, Thijs Lijster, Renee van de Vall, Christiaan Jansen/Hans van den Ban, Steven ten Thije, Leonard de Paepe, Meta Knol, Mieke Gerritzen, Jan Bor, Micha Hamel en Hedwig Fijen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.