Menu Sluiten

Ruim een derde van de Assenaren geeft toestemming voor orgaandonatie

36 procent van de volwassenen in de gemeente Assen geeft in het Donorregister toestemming voor orgaandonatie. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Foto © Pixabay

In Drenthe ligt het percentage volwassenen dat toestemming geeft in de gemeente Tynaarlo het hoogst met 41 procent. In de gemeente Emmen is dit percentage het laagst met 32 procent.

Landelijk heeft gemiddeld 35 procent aangegeven orgaandonor te willen zijn. Op 1 juli dit jaar ging het om 4,8 miljoen mensen, bijna een miljoen meer dan begin vorig jaar. Zo’n 31 procent van de volwassen Nederlanders wil juist geen organen doneren, bijna 11 procent laat het aan een naaste over en ruim 23 procent heeft geen eigen keuze gemaakt en is daardoor passief orgaandonor.

Nieuwe donorwet

Sinds vorig jaar juli is de donorwet aangepast. Volwassenen die geen keuze hebben ingevuld, staan in het register met een ‘geen bezwaar’ tegen donatie. Sinds deze wet is aangepast geven een stuk meer mensen een eigen keuze over orgaandonatie door, zo meldt het CBS.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.