Rondleiding door het Drents Archief langs een bijzonder geschilderd plafond

Bezoekers kunnen elke tweede vrijdag van de maand gratis deelnemen aan een rondleiding langs de architectuurgeschiedenis van het Drents Archief. Van de supermoderne entree via het monument uit 1901 tot de middeleeuwse kloostergang. 

Op vrijdagmiddag 8 februari besteedt de gids speciale aandacht aan het bijzondere plafond in de Laarwoudzaal. De rondleiding is van 14.00-14.30 uur. Na afloop kunnen bezoekers de gratis themafilm bekijken in de Digilounge. In februari is dit een compilatie van unieke, nog nooit eerder vertoonde beelden van filmmaker Wim Hiddingh uit Gasselte.

Foto © Drents Archief

Unieke plafondschildering
In 2012 is het monumentale Rijksarchiefgebouw uit 1901 ingrijpend gerenoveerd. Originele bouwelementen zijn daarbij weer in oude luister hersteld. In de Laarwoudzaal, de voormalige Commissiekamer werd, na een grondige restauratie, het plafond weer teruggeplaatst. Het is een geschilderde kopie uit de negentiende eeuw van een oudere schildering uit de havezate Laarwoud in Zuidlaren. Het plafond heeft een opmerkelijke geschiedenis, die nauw verbonden is met het origineel uit Zuidlaren. Op twaalf panelen is de rijkdom van Drenthe afgebeeld. Willem Adrianus Fabri schilderde de kopie rond 1898. Hij was op dat moment een van de bekendste decoratieschilders van Nederland, die ook voor de Koninklijke familie schilderde in paleis Soestdijk en het Loo.

Tijdens de rondleiding zullen ook andere details uit het markante archiefgebouw, dat werd ontworpen door rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst aan bod komen. Wat te denken van de karakteristieke kloostermoppen en de met smeedijzer gefigureerde hengsels en krukken aan de deuren. 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.