Menu Sluiten

Roelof Matien koninklijk onderscheiden vanwege inzet voor Drents cultureel erfgoed

Roelof Matien uit Assen is vrijdag door burgemeester Marco Out koninklijk onderscheiden. Dat gebeurde op het Hijkerveld, een van de gebieden waar Matien zich al tientallen jaren voor inzet namens stichting Het Drentse Landschap.
© Gemeente Assen

Ook wordt Matien geprezen voor het herstel van de oude veenbrug in Smilde. Wellicht geen publiekstrekker zoals een hunebed, maar niet minder belangrijk, zo vond hij. In 2013 werd de brug na het nodige opknapwerk op een feestelijke manier gepresenteerd. Het oude exemplaar – bestaande uit hout van oude boomstammen – werd vroeger gebruikt om plekken op het natte veen onderling te verbinden. De nieuwe brug is op de verrotte gelegd.

Verdere verdiensten
De Asser cultuurliefhebber zette zich daarnaast in voor het weer zichtbaar maken van het onderduikershol in Oranje, dat in de jaren 40 door Bertho Dijk en Herman Kramer werd gegraven. De twee jongens uit Oranje waren te jong voor de Arbeitseinsatz – de verplichte tewerkstelling in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Door het creëren van het onderduikadres konden zeven mannen, onder wie de twee oudere broers Van Dijk, aan de verplichte arbeid ontkomen.

Verder ontdekte Matien een groot raatakkergebied – overblijfselen van prehistorische akkers – bij het Hijkerveld.

Bekijk hier een reportage die RTV Drenthe maakte over het herstel van het onderduikershol in Oranje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.