Menu Sluiten

Rioleringsplan om droge voeten te houden is aangenomen

In het zogenaamde Gemeentelijk Water en Rioleringsplan (GWRP) regelt de gemeentelijke zorg “voor een doelmatige inzameling en een doelmatig transport van het stedelijke afval-, hemel- en grondwater.” De raad besloot unaniem over het GWRP 2019-2024.

Dat de raad zou instemmen met het voorstel bleek al tijdens de consulterende bespreking een week geleden. Wel werd toen vastgesteld dat er te weinig duurzaamheidsambitie in de plannen zat. Daarom diende Hans Marskamp (GrL) een motie in namens GrL, ChrU, VVD, D66, SP en het CDA.

De motie roept het college op de “verduurzaming van de waterketen integraal aan te pakken. Waarbij gedacht kan worden aan, “regenwater meer benutten ter besparing van drinkwater, warmteterugwinning uit afvalwater, groene daken, het beschikbaar stellen van regentonnen, afkoppeling, alternatieve vormen van sanitatie.”

In de motie wordt het college opgeroepen dergelijke maatregelen voor de eigen Organisatie, haar inwoners en bedrijven te bevorderen. En in het 2° kwartaal van 2020 met een plan van aanpak te komen. De financiële dekking moet gevonden worden binnen de huidige budgetten.

Henk Santing (PLOP) stelde vast dat “duurzaamheid is als water, het dringt door alle kieren, zoals duurzaamheid doordringt in alle voorstellen.” PLOP is geen voorstander van motie die de zaken moeten oplossen binnen bestaande budgetten. PLOP wil een gericht aanpak. “Zoals wij die hebben voorgesteld bij de verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed. Bovendien is in het GWRP al sprake van een gerichte aanpak binnen de waterketen.”

De motie werd aangenomen met de (3) stemmen van PLOP tegen. Het GWRP werd unaniem aangenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.