Menu Sluiten

Restaurant Yankee Doodle sluit de deuren in Assen vanwege personeelstekort: ‘Het is een triest verhaal’

Restaurant Yankee Doodle in Assen sluit per direct de deuren vanwege een tekort aan personeel. Eigenaar Gunhar Koops neemt afscheid van zijn eethuis met Amerikaans concept.

© Omroep Assen/Floor Visser

“Het is heel triest”, vindt de 49-jarige eigenaar Koops. Gistermiddag hakte hij de knoop door om per direct te sluiten en lichtte hij het personeel in. Sindsdien zijn de deuren aan de Borgstee in Assen gesloten. “Sinds corona staat het bedrijf onder druk. We hebben schulden opgebouwd door de pandemie. We hebben in Assen alles geprobeerd om het op poten te houden. Na de coronaperiode wilden we weer opbouwen, maar het lukte ons niet om de achterstanden weg te werken.”

Probleem na probleem

In 2020 breidde de keten nog uit met een filiaal in Groningen, om na slechts twee weken weer te sluiten vanwege de coronapandemie. Daarna stapelde probleem na probleem zich op in het Asser eethuis. De stijgende inkoop-, energieprijzen en lonen en het personeelstekort doen het restaurant uiteindelijk de das om. “Vooral dat laatste speelt een rol, want hierdoor kunnen we minder mensen bedienen dan we eigenlijk willen en kunnen. Ik denk dat ik wel vijftien man mis op de vloer.”

De bekende eetgelegenheid opende 23 jaar geleden haar deuren. Het restaurant met een Amerikaans concept is sindsdien een begrip in Assen en omstreken. Eerst als buffetrestaurant, later konden gasten aan tafel blijven zitten en eten bestellen met tablets. Koops nam de keten acht jaar geleden over.

In de zware periode haalde de ondernemer alles uit de kast om aan personeel te komen. Maar ook hogere lonen of een ‘aandraagbonus’ mochten niet baten. “Dat werkt niet. Je moet mensen hebben die het leuk vinden. Je kunt wel iedereen aannemen, maar dat werkt averechts. Het heeft invloed op het andere personeel en op de gasten.”
Om klanten zat de tent niet verlegen en ook aan het concept ligt het niet, volgens Koops. “Dat maakt het extra zuur. We kregen genoeg aanvragen, de telefoon ging wel. Maar als je niet genoeg handen hebt, dan houd je het niet vol.”
‘We zijn allemaal aan het overleven’
Niet alleen hij kampt met deze problemen, blijkt uit de vele reacties die hij de afgelopen dagen ontving van collega-horecabazen. “Alle bedrijven om mij heen hebben hetzelfde probleem. We zijn allemaal aan het overleven.”
De vestiging in Emmen blijft open. Hoewel daar dezelfde problemen spelen, ziet Koops de toekomst rooskleurig in. “De kosten liggen daar een stuk lager. Het pand in Emmen is bijvoorbeeld veel kleiner, waardoor het minder kost om het te verwarmen. Dit pand in Assen is enorm groot, waardoor het simpelweg te veel geld kost om te stoken.”
Koops gaat met name de hechte personeelsgroep en vaste gasten missen. “Sommige gasten komen hier al jaren en daarmee hebben we een goede band opgebouwd. En er zijn zelfs collega’s met elkaar getrouwd en Yankee Doodle-baby’s geboren”, lacht Koops. “De groep was altijd enorm hecht, maar helaas te klein.”