Menu Sluiten

Rekenkamercommissie presenteert rapport Overlast Midden-Drenthe

De rekenkamercommissie Midden-Drenthe heeft de overlast in het rapport ‘Overlast Midden Drenthe, beelden en maatregelen’ onderzocht. De rekenkamercommissie van Midden-Drenthe concludeert dat het overlastbeleid van de gemeente redelijk op orde is. Er zijn verbeteringen mogelijk.

De belangrijkste winst is te halen als de gemeente meer inzet op het bestrijden van jeugdoverlast in Smilde en Bovensmilde en op verkeersoverlast. Ook kan het gemeentebestuur meer handvatten aanbieden aan de handhavers voor de vraag wanneer zij wel en wanneer zij niet moeten optreden.

Foto © Pixabay

Jeugdoverlast 

Het beleid dat de gemeente in Beilen toepast ten aanzien van jeugdoverlast, zou ook in de beide  Smildes kunnen worden toegepast.  

Verkeersoverlast 

Ten aanzien van verkeersoverlast constateert de rekenkamercommissie dat op diverse plaatsen  snelheidsbeperkende maatregelen kunnen helpen om winst te behalen. Hierbij moet echter ook  rekening worden gehouden met andere belangen. Stilstaand verkeer is natuurlijk veilig, maar dat kan niet de bedoeling zijn. 

Definitie overlast 

Overlast is een ingewikkeld beleidsterrein, omdat het begint bij ervaren overlast. Wat de een als  ernstige overlast ervaart, is voor de ander een normale situatie die hoort bij de plaats waar men  bijvoorbeeld woont. Dat betekent dat bij de definitie van overlast niet alleen naar de veroorzaker kan worden gekeken, maar ook naar degene die overlast ervaart. Maar als je dat doet, kan dat tot gevolg hebben dat je gaat handhaven op plaatsen waar het meest wordt geklaagd. Dit gegeven maakt een definitie van overlast bijna altijd ontoereikend. Desondanks raadt de rekenkamercommissie het  gemeentebestuur aan om na te denken over de definitie. Juist doordat overlast niet zeer scherp kan  worden gedefinieerd, wordt de keuze van wanneer wel en wanneer niet moet worden gehandhaafd  een politieke afweging. Een goed bestuur probeert die keuze zelf te nemen en niet geheel af te  wentelen op de handhavers. 

Voor het onderzoek is uitgebreid gebruik gemaakt van een internet-enquête. Er waren 700 mensen  die hebben gereageerd. Het onderzoek is uitgevoerd gedurende de periode dat er corona heerste. 

De rekenkamercommissie heeft begrepen dat het college van B&W het rapport met aandacht heeft  gelezen en van plan is aan de raad voorstellen te doen naar aanleiding van het rapport. We wensen  de raad een goede discussie toe. Het rapport wordt op woensdag 7 april 2021 aangeboden aan de raadscommissie Algemeen Bestuur en inhoudelijk besproken. De raad neemt dan naar verwachting  op 22 april 2021 een besluit over het rapport en de aanbevelingen van de rekenkamercommissie. 

Het onderzoek is onder verantwoordelijkheid van de rekenkamercommissie Midden-Drenthe  uitgevoerd door Bureau Beke.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.