Regio Groningen – Assen goed voor Assen

De Regio Groningen – Assen RGA) is een samenwerkings-verband tussen de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Assen, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld, Tynaarlo en Westerkwartier. De samenwerking behelst Economie, Wonen, Mobiliteit, Ruimtelijke kwaliteit en Organisatie. De raad besprak de toekomst agenda 2020 – 2025.

Evaluatie     Alle fracties waren het er over eens dat de RGA goed uitpakt voor Assen. Het heeft de afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan voor Assen belangrijke zaken zoals de FlorijnAs. Ieder vier jaar worden de ontwikkelingen geëvalueerd en wordt naar de actualiteit van de beleidsterreinen gekeken. De wereld is nu anders dan 22 jaar geleden toen de RGA werd opgericht. Het is een organisatie waar gemeenten en provincies vrijwillig aan deelnemen. De RGA neemt in tegen stelling tot een Gemeenschappelijke Regeling geen beslissingen. “De uiteindelijke beslissingen over de voorstellen liggen in de raden en staten,” zei wethouder Harmke Vlieg.

Cor Weenink (ChrU) was blij met de samenwerking, omdat Assen er veel baat bij heeft gehad. Cindy Vorselman (PvdA) stelde vast dat er toch wel veel geld naar de RGA ging en dat het in deze financieel krappe tijden goed was om eens met de RGA in gesprek te gaan over de “Plussen en de minnen.” Wethouder Harmke Vlieg zei dat er een gesprek in de planning zit, maar door de coronacrisis is nog niet duidelijk wanneer dat gesprek plaats zal vinden. Maar dan zullen ook de details van de uitvoeringsprogramma’s besproken worden. Alinda Bornkamp (D66) was van mening dat de RGA een perfect voorbeeld is van een goede samenwerking op regionaal niveau. Een daarnaast van een goede netwerkfunctie naar Den Haag. “De RGA heeft Assen geen windeieren gelegd,” zei Jannie Drenthe ( SP). Zij vroeg zich af, of de boven regionale doelen niet botsten met het Asser belang, bijvoorbeeld als het ging om woning bouw. Wethouder Vlieg betoogde dat de woningbouw voor Assen en de regio op dezelfde analyses waren gebaseerd. Gestreefd wordt om elkaar aan te vullen. En niet te bouwen ten koste van elkaar. De resultaten zullen een plaats krijgen in de Asser woonvisie.

De actualisatie van de Regio Groningen- Assen 2020 – 2025 werd door de raad unaniem aangenomen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.