PvdA, te weinig netwerkcapaciteit voor groene stroom, wat zijn de gevolgen?

Bij de bespreking van het beleidskader Zonneparken in Assen hebben verschillende fracties gewezen op de waarschuwing van netbeheerders om geen nieuwe zonneparken te realiseren omdat het elektriciteitsnet de terug levering van elektriciteit niet aankan. “Een situatie die inmiddels werkelijkheid is geworden,” zegt PvdA-woordvoerder Harriët van Es.          

Een Voetbalvereniging in Nieuw Buinen heeft te horen gekregen dat Enexis de zonnepanelen niet gaat aansluiten op het netwerk vanwege capaciteitstekort op het net. Berichten in de media maken duidelijk dat stroomnetbeheerders vooral in Groningen, Drenthe en delen van Overijssel steeds vaker ‘nee’ moeten verkopen. “Het elektriciteitsnetwerk kan stroom uit lokale groene projecten niet aan!”

Capaciteitsproblemen     De PvdA gaat er van uit het college op de hoogte is “dat netwerkbedrijven kampen met capaciteitsproblemen om zonne-energieprojecten op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten.” Die capaciteitsproblemen zijn er ongetwijfeld ook voor de aanleg van Zonneparken in Assen. “Wat zijn dan de gevolgen en welke maatregelen gaat het College dan treffen?” vraagt Van Es.

Binnenstedelijke opslag     In Utrecht zijn op dit moment plannen voor een binnenstedelijke energie opslag. “Wij willen weten of het college op de hoogte is van deze ontwikkeling, want wij vinden dat er nu haast gemaakt moet worden met het realiseren van lokaal opslaan van zonne-energie,” zegt Van Es. “En nog belangrijker, op welke termijn gaat het college dit realiseren?”

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.