Pumptrackbaan Assen bestaat één jaar: ‘Heel groot succes’

De pumptrackbaan op Landgoed Valkenstijn in Assen staat er nu één jaar. De verharde crossbaan wordt door veel kinderen van verschillende leeftijden gebruikt. En soms is er zelfs een volwassene op de baan te vinden.

De pumptrackbaan op landgoed Valkenstijn
Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

“Soms zie ik kinderen van 3 jaar op een stepje op de baan. En op andere momenten zie ik daar een ouder die denkt dat hij of zij jeugdig is geworden”, vertelt Lubbo Sap, wijkcoördinator van Assen-Oost. “De pumptrackbaan is echt voor iedereen tussen de 3 en de 80 jaar.”

Heel populair

Een pumptrackbaan is een verharde crossbaan met bulten en bochten. In Assen-Oost zijn er twee banen, een baan die ook toegankelijk is voor mensen in een rolstoel en een wat uitdagendere baan. De banen zijn aaneengesloten waardoor je oneindig veel rondjes kunt maken.

De pumptrack is een nieuw fenomeen. In Assen is het erg populair ziet Sap: “Als ik daar kom, op een doordeweekse dag of in de weekenden, dan zijn er minimaal vijftig mensen op de baan. Er zijn dan vreselijk veel kinderen”, vertelt Sap.

De pumptrack is een buurtinitiatief dat met behulp van Mijn Buurt Assen tot stand is gekomen. Die organisatie stimuleert inwoners om activiteiten te organiseren die bijdragen aan een sterkere binding in de buurt.

(verhaal gaat verder onder de afbeelding)

Deze baan is ook toegankelijk voor kinderen in een rolstoel
Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Kritiek

Hoewel Sap de pumpbaan een ‘heel groot succes’ noemt, was het project niet onomstreden. “Als mensen horen ‘een pumptrack’, dan denken ze gelijk aan hangjongeren, overlast en geluid” vertelt Sap. Ook was er de kritiek dat een pumptrackbaan niet thuis hoort op Landgoed Valkenstijn.

“Het was een risico, dat was ik met iedereen eens.” Toch kijkt Sap terug op een goede beslissing. Buurtbewoners zijn overwegend positief.

(verhaal gaat verder onder de afbeelding)

In het Buurthuis kunnen kinderen een fiets lenen voor de baan
Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Buurtschuur

“Het is hartstikke leuk met al die kinderen”, laat een buurtbewoner weten. “Als mijn hond een keer uit de lijn springt dan is het gelijk achter de kinderen aan en ook de baan op”, lacht hij. Zijn buurman is ook positief: “Het bevalt wel. Veel kinderen uit de buurt spelen er op en dat is leuk.”

Ook is begin deze maand de Buurtschuur geopend op het landgoed. Hier worden activiteiten georganiseerd, kun je naar het toilet, een kopje koffie drinken en er staan een stuk of tien fietsen met helmen. Deze fietsen kunnen kinderen gratis lenen die zelf geen fiets hebben voor op de pumptrackbaan.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.