Menu Sluiten

Pride Photo tentoonstelling op Koopmansplein

Tien grote panelen met twintig foto’s staan op het Koopmansplein. De LHBTIQ+ foto-expositie toont een selectie uit de ruim 2.500 afbeeldingen die vanuit veertig landen werden ingestuurd voor de Pride Photo Award 2020. De tentoonstelling is onderdeel van de landelijke tour, waarmee de stichting Pride Photo de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit wil bevorderen

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Door: Esmée Söllner

Hein-Jan Keijzer is algemeen directeur bij Pride Photo. Hij heeft samen met gastcurator Micha Bruinvels foto’s uitgekozen die seksuele gender diversiteit onder de aandacht brengen en Keijzer hoop dat met deze foto’s mensen aan het denken te laten zetten. “Het gaat om de belangrijke verhalen die de foto’s vertellen. Zoals geweld tegen transgenders en eenzaamheid onder LHBTIQ+ ouderen.”

Een reizende tentoonstelling

Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie die elk jaar een prijs uitreikt. Normaal gesproken worden alle foto’s tentoongesteld in Amsterdam, maar door de coronapandemie kon de tentoonstelling niet doorgaan. Alleen naar buiten gaan met de foto’s was ook geen optie, want er mocht alleen noodzakelijk gereisd worden. ‘Dan maken wij de tentoonstelling reizend’, was de conclusie van de organisatie.

Naast de bekroonde foto’s zijn er ook extra verhalen aan de tentoonstelling toegevoegd. Deze kunnen gelezen worden door de QR-code te scannen en bij enkele foto’s zit ook een audio-fragment met iemand die zijn of haar verhaal vertelt. Met al deze informatie hoopt de organisatie een totaalbeeld te geven in de levens en werelden die voor veel mensen nieuw, verrassend of mogelijk een beetje oncomfortabel zullen zijn.

Assen Regenboogstad

Wethouder Jan Broekema is blij met de komst van Pride Photo naar Assen. “Assen is sinds 2015 een Regenboogstad. We vinden het belangrijk dat Assen een stad is waar iedereen zich thuis en veilig voelt. Samen met de inwoners van Assen en de vertegenwoordigers van de lokale regenboogorganisaties werken we eraan om dit waar te maken. De tentoonstelling maakt deze gedachte zichtbaar en ook bespreekbaar. Het is daarmee een mooie inleiding naar de Regenboogweek in Assen.”

Tot en met zondag 17 oktober is de Pride Photo Tentoonstelling te zien op het Koopmansplein. Het is geheel gratis en er is alle tijd om de foto’s te bekijken. Tot half januari is de reizende tentoonstelling nog te zien op elf verschillende plekken in Nederland. De stichting hoopt ook volgend jaar de tentoonstelling weer buiten te kunnen houden, ook omdat het dan gratis is en mensen naar de foto’s kijken die normaal niet een kaartje kopen.

Afgelopen vrijdag was Hein-Jan Keijzer te gast in Asserlei. U kunt dit terugluisteren via uitzending gemist. Keijzer was te gast in het tweede uur van Assserlei.