Menu Sluiten

PLOP wil weten wat de gevolgen van de lockdown voor Assen zijn

Nederland en Assen krabbelen voorzichtig weer op uit de lockdown. De crisis is nog niet voorbij, maar het hoogtepunt c.q. dieptepunt ligt hopelijk wel achter ons. “Het wordt nu tijd om te kijken hoe Assen er voor staat,” zegt Henk Santing fractievoorzitter van PLOP.

Minder inkomsten     Assen heeft onlangs een financieel herstelplan vast gesteld. Maar door het niet doorgaan van de TT en andere evenementen loopt Assen veel geld mis. Wij willen van het college weten “hoe groot deze vermindering van inkomsten tot 1 mei is. En een inschatting van die inkomsten vermindering voor heel 2020.” Ook willen wij van het college weten welke maatregelen er al zijn genomen en of er al over toekomstige maatregelen is nagedacht. Regeren is immers vooruitzien.

Uitgeputte reserves     Henk Santing stelt vast dat er de afgelopen jaren de nodige financiële tegenvallers zijn geweest. Vooral het Sociaal Domein heeft grote gaten geslagen in de reserves van de gemeente Assen. “Kortom de financiële tegenvallers door de coronacrisis kunnen niet opgevangen worden door de algemene reserves.” Santing wil van het college weten of de financiële tekorten wellicht worden opgevangen door “een mix van bezuinigingen, verhoging inkomsten en temporisering van beoogde ambities en/of investeringen?”

Nieuwe financiële werkelijkheid      De financiële effecten van Covid-19 zijn de start van een nieuwe werkelijkheid. Het gewoon volgen van het begrotingsproces en maatregelen pas per 2021 invoeren, is niet hoe er gehandeld zou moeten worden. “De bespreking van de kaderbrief, begin juli, zou een passend moment zijn om deze nieuwe werkelijkheid en de visie van het College hierop te bespreken. Wellicht ook al met enkele voorstellen over hoe die terugloop in inkomsten, mogelijk tijdelijk, te compenseren is,” aldus een bezorgde Henk Santing.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.