Menu Sluiten

Per 1 mei energietoeslag beschikbaar voor 120%-huishoudens

Alle huishoudens in Assen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum kunnen vanaf 1 mei de eenmalige energietoeslag aan vragen. De energietoeslag is bedoeld voor inwoners met een zelfstandig huishouden, die door de stijgende prijzen voor energie te maken hebben met hogere energielasten.

Inwoners die daarvoor in aanmerking denken te komen, kunnen via een digitaal formulier een aanvraag doen bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). Ook is het mogelijk aan de balie van WPDA een aanvraag op papier in te dienen. De bijdrage wordt zo spoedig mogelijk na toekenning in termijnen van €200,- overgemaakt.

Niet langer wachten     De gemeente loopt hiermee vooruit op de wijziging van de Participatiewet die hiervoor nodig is.  “We willen echt niet langer wachten”, zegt wethouder Jan Broekema. “In april hebben de inwoners die op 1 januari 2022 bekend waren bij WPDA hun eerste termijn van de energietoeslag al uitbetaald gekregen. Maar we krijgen steeds meer signalen dat de nood hoog is en het water mensen aan de lippen staat. Daarom hebben we besloten om nu voor alle inwoners uit deze doelgroep de aanvraag van deze eenmalige toeslag mogelijk te maken.”

Eenmalige energietoeslag     In december kondigde het Rijk aan dat huishoudens met een laag inkomen eenmalig een extra energietoeslag van €200,- krijgen. In maart kwam hier nog eens €600,- per huishouden bij. Deze tegemoetkoming van in totaal €800,- per huishouden zal in vier termijnen worden uitbetaald. Een aanvraag voor de eenmalige energietoeslag kan bij WPDA worden ingediend tot 1 oktober 2022. Mensen die het willen krijgen de mogelijkheid om de aanvraag voor deze toeslag te combineren met een bredere energiebesparingsaanpak.