Parochiebestuur H. Franciscus van Assisi peilt meningen binnen en buiten kerk

In 2011 kwam Bisschop De Korte met het rapport “Kwetsbaar en Hoopvol”, waarin de toekomst van het Bisdom Groningen-Leeuwarden werd geschetst. Kern was het terugbrengen van het aantal parochies naar 19. In dat kader startten de toenmalige parochies in Assen, Roden en Zuidlaren in januari 2013 het traject om te komen tot één parochie in Noord-Drenthe. In januari 2015 werd deze samenvoeging tot d

e nieuwe parochie H. Franciscus van Assisi feestelijk ingezet.

Foto (c) Aangeleverde foto

Het Parochiebestuur vindt de tijd rijp om te inventariseren wat de parochianen van de nieuwe organisatie vinden. Daarvoor werd een stuurgroep ingesteld, die als opdracht meekreeg een enquête op te zetten.

Pastor Agaath Erich, één van de drie stuurgroepsleden, over deze opdracht: “Het parochiebestuur is na bijna vijf jaar best nieuwsgierig geworden naar hoe de parochianen tegen verschillende zaken binnen de RK Kerk aankijken. En dan niet alleen binnen de eigen parochie, maar ook breder. Daarom hebben we met deskundige hulp van buitenaf deze enquête opgezet.”

Wat zal de inhoud van de enquête zijn?
“De vragen hebben betrekking op betrokkenheid en participatie met de parochie. Dat gaat dan om het kerkbezoek, deelname aan parochie-activiteiten en vrijwilligerswerk. Ook vragen we naar de inhoudelijke binding. We zoeken dan naar de geloofsband van mensen met de (lokale) geloofsgemeenschap, maar ook naar invloed van negatieve berichten op de geloofsbinding. De laatste groep vragen heeft betrekking op het belang van geloof en kerk in het dagelijks leven en de maatschappij.”

Niet alleen voor eigen parochie
Pastor Erich: “Natuurlijk richten we ons op de parochianen, die actief in de administratie voorkomen. Maar we willen ook ‘randkerkelijken’ oproepen om hun mening te geven. Want het parochiebestuur vindt ook hun mening van groot belang. Waarom namen ze meer afstand van de gemeenschap waar ze vroeger bij hoorden? Wat is er overgebleven van hun vroegere geloofsleven? Voelen ze ergens nog een band met de God van hun vroegere jaren?”

Route voor de komende jaren
Door dit onderzoek verwacht het parochiebestuur een beter beeld te krijgen van de visie van parochianen en ‘randkerkelijken’ op onze kerkgemeenschap en op geloven in het dagelijkse leven. De resultaten zijn van grote waarde en geeft de Noord-Drentse parochie belangrijke input voor het beleid in de komende jaren. Met deze gegevens zal het parochiebestuur de route voor de komende jaren uit kunnen stippelen.

De vragenlijst kan vanaf zaterdag 5 oktober via de website www.franciscus-parochie.nl ingevuld worden. Ook is de enquête dan als papieren versie beschikbaar in de kerken.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.