Oppositie, beleidsarme begroting niet beleidsarm genoeg!

In de beleidsarme begroting stonden ook zaken waar de raad nog geen besluit over had genomen. De oppositie was van mening dat die onderwerpen geschrapt zouden moeten worden. Dus werden daartoe amendementen ingediend. De PvdA diende een amendement in om het abonnementstarief toch in te voeren. En PLOP wilde budgetplafonds in de jeugdzorg.

Cindy Vorselman (PvdA) bleef van mening dat het niet invoeren van het abonnementstarief geen goed voorstel was. De wet is op democratische wijze tot stand gekomen en moet dus toegepast worden. Ook de PvdA beseft dat “het uitgangspunt, de sterkste schouders dragen de zwaarte lasten, hierdoor aangetast werd.” Maar het uitvoeren van de wet is voor de PvdA belangrijker. De PvdA diende dus een amendement in om “het invoeren van het abonnementstarief uit de beleidsarme begroting te schrappen.”

Henk Santing (PLOP) stelde voor de tekorten in de jeugdzorg drastisch aan te pakken door zogenaamde budgetplafonds in te stellen. Dat betekent dat er zorg verleend kan worden zolang er geld is. Maar als het geld op was moet er ook zorg verleend worden, want dat was de plicht van de gemeente. De reactie van de raad was duidelijk (“Meneer Santing wat wilt u nu precies?”) als er budgetplafond is stopt de zorg en als de zorg niet stopt is er geen budgetplafond. Santing zei nog wat over preventie, maar wist de raad niet te overtuigen. Ook diende hij een amendement in om de teruggaaf van de teveel betaalde rioolheffing, niet de komende 3 jaar terug te betalen maar volgend jaar, 2020.

Ronald Witteman (CDA) was van mening dat de doorfietsroute en de verduurzaming van het Markehuus en de Marsdijkhal uit de beleidsarme begroting zouden moet worden geschrapt, omdat er geen “specifiek raadsbesluit aan ten grondslag ligt. En Clemens Otto (50+) sloot zich hierbij aan. Er lagen geen raadsbesluit aan ten grondslag. En het ging om een fietspad om enkele forenzen in staat te stellen een paar minuten eerder thuis te zijn. Het geld zou, volgens Otto, voor andere zaken in de stad ingezet kunnen worden. CDA, PvdA, PLOP, 50+ en lijst Deen dienden een amendement in om de doorfietsroute en de genoemde verduurzaming te schrappen.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.