Opening expositie Jan Sterenberg in Assen

CONSTRUCTIE & CONTEXT: bouwen in serie, met oog voor duurzaamheid. Dat is de titel van het tentoonstellingsportret van Jan Sterenberg, actief met een groot landelijk architecten- en ingenieursbureau vanaf 1950 tot 1980. De tentoonstelling, met speciale aandacht voor zijn werk in Assen, is vanaf aanstaande zaterdag te zien in Warenhuis Vanderveen in Assen.

Foto © Aangeleverde foto

In de zeventiger jaren ontwierp en bouwde Architecten- en Ingenieursbureau Sterenberg uit Ter Apel meerdere grote projecten in Assen. Om te beginnen het Centraal Provinciaal Laboratorium (geopend in 1975, maar inmiddels afgebroken) nabij het Provinciehuis. Bureau Sterenberg nam niet alleen het ontwerp van het laboratoriumgebouw, maar ook dat van het laboratoriummeubilair voor z’n rekening. Evenals de inrichting van de ruimtes en de opstelling van de instrumenten, met alle bijbehorende technische infrastructuur en noodzakelijke veiligheidsmaatregelen van dien. Bovendien maakte het bureau het ontwerp voor de parkachtige tuin en de verdere inrichting van het terrein. Dat was mogelijk, omdat Bureau Sterenberg al deze disciplines zelf in huis had en zo geheel zelfstandig een complete en zeer complexe opdracht als een groot laboratorium kon uitvoeren.

Enkele jaren later kreeg Sterenberg de stadsvernieuwingsopdracht ‘Plan Molenstraat’, waarbij de oude bebouwing van een gedeelte van het centrum van Assen plaats moest maken voor een nieuwe woonwijk. Omdat er maar een beperkt areaal grond beschikbaar was en men daar toch zoveel mogelijk woningen op kwijt wilde, werd het concept woondek door Sterenberg in Nederland geïntroduceerd. Dit hield in dat de woningen bovenop half-ondergrondse parkeergarages werden gebouwd waardoor dubbel grondgebruik mogelijk werd. De stedenbouwkundige inpassing van deze wijk in de bestaande stadsstructuur heeft recentelijk het predicaat Experimentele Woningbouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gekregen.

Te zien van 11 mei t/m 5 juli 2019
CONSTRUCTIE & CONTEXT: bouwen in serie, met oog voor duurzaamheid over architect Jan Sterenberg en zijn werk in Assen, is te zien van 11 mei t/m 5 juli op de woonetage van Warenhuis Vanderveen in Assen. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.