Open azc dag op 28 september 2019 – Drenthe

Op zaterdag 28 september van 13.00 – 16.00 uur is de Open azc dag. Veel asielzoekerscentra openen hun deuren voor het publiek om een indruk te geven van het dagelijks leven op een azc.

De Open azc dag is een initiatief van het COA, het ministerie van Justitie & Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland. De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd, veertig locaties nemen deel. Vorig jaar trok de Open azc dag ruim 19.000 bezoekers.

Foto (c) Aangeleverde foto

Elkaar ontmoeten
Met het openstellen van de deuren van azc’s willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Op veel locaties lopen vluchtelingen met een koffierugzak rond die graag een “bakkie” en een gesprekje aanbieden. Ook kunnen er op de meeste locaties hapjes uit het land van herkomst worden geproefd. Verder zijn er rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie; de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terugkeer naar het land van herkomst.

Jubilea
De organisaties staan dit jaar stil bij hun jubilea. Samen met de IND bestaat het COA 25 jaar en behartigt VluchtelingenWerk Nederland al 40 jaar de belangen van asielzoekers en vluchtelingen.

Nationale Burendag
De Open azc dag vindt plaats op Nationale Burendag. De organisaties willen hiermee benadrukken dat asielzoekers en vluchtelingen buren zijn van ons allemaal. Het Oranjefonds organiseert Nationale Burendag omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Het COA, ministerie van Justitie& Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland sluiten zich hier van harte bij aan.

Deelnemende locaties Drenthe
Er nemen ongeveer veertig locaties deel aan de Open azc dag, zie ook: www.openazc.nl In de provincie Drenthe openen de azc’s in Hoogeveen en Assen hun deuren.

In azc Hoogeveen kunnen bezoekers naast de kennismaking met het azc en zijn bewoners ook genieten van een preisoep, ter beschikking gesteld door de PI in Veenhuizen. Deze soep is gemaakt van prei die door gedetineerden is gekweekt en geoogst.

In azc Assen is om 14.00 uur de formele opening van De Weefplaats, door wethouder Harmke Vlieg van de gemeente Assen. De Weefplaats in azc Assen is een samenwerkingsverband tussen zorgaanbieder Schouder aan Schouder en azc Assen, waarbij bewoners van het azc samen met cliënten van Schouder aan Schouder onder begeleiding weven en vilten en andere textielbewerkingen uitvoeren.

Op www.openazc.nl staat een overzicht van alle activiteiten die op de deelnemende azc’s georganiseerd worden.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.