Menu Sluiten

Op de fiets naar Den Haag voor betere regels vervuilende bedrijven

Vier leden van de Drentse Klimaatcrisis Coalitie vertrokken maandag op de fiets vanaf de NAM in Assen naar Den Haag. Met deze actie vragen de fietsers aandacht van de politiek om regels op te stellen voor vervuilende bedrijven, zoals de NAM.

De fietsers, getooid in blauwe hesjes, maken deel uit van de Operatie Klimaatgroep Drenthe. Dit is een lokale groep van Milieudefensie.

Foto © Omroep Assen / Gerrit Mennink

Door: Esmée Söllner

Er vertrekken nog elf fietsgroepen vanaf vervuilende bedrijven, zoals Tata Steel, RWE, Shell en Chemelot. Donderdag arriveren zij gezamenlijk in Den Haag onder het motto: Van Vervuiler naar Formatie. In Den Haag willen ze de formerende politici oproepen om grote bedrijven de rekening te laten betalen van hun eigen vervuiling en zich te houden aan het Parijs Akkoord.

Uitspraak van Shell

De aanleiding is de uitspraak van de rechter op woensdag 26 mei. De rechtbank besloot dat Shell zicht tot het uiterste moet inspannen om de uitstoot van CO2 binnen tien jaar te verminderen met 45 procent. Wat dit precies inhoudt is niet helemaal duidelijk. Shell moet in ieder geval meer laten zien dan wat er nu in de plannen staat.

Bedrijven zoals NAM gaan niet uit zichzelf verduurzamen, stelt de Drentse Klimaatcrisis Coalitie. Zij vinden dat de overheid aan zet is om er voor te zorgen dat ook de grootste vervuilers meedoen. En willen dat dit vastgelegd wordt in het nieuwe regeerakkoord.

De fietsers vragen de politici om het klimaat op één te zetten in het regeerakkoord en een eerlijke CO2-heffing in te voeren. ,,Nederland moet in 2030 65 procent minder CO2 uitstoten.”