Menu Sluiten

Oorlogsfoto’s te zien in Drents Archief

Bijzondere beelden uit de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld

In het Drents Archief zijn de komende tijd vijftig indrukwekkende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog te zien. De afgelopen maanden werd in onze provincie gezocht naar bijzondere foto’s uit de oorlogsjaren, iedereen werd opgeroepen om – tot nu toe onbekende – beelden in te sturen.  De oproep leverde in Drenthe ruim tachtig ‘onbekende’ foto’s op. Voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding zei blij verrast te zijn met wat er is binnengebracht.

Uit deze foto’s werd een voorselectie gemaakt en daarvan werden er 25 uitgekozen. Die worden vanuit onze provincie ingezonden voor het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Komende maanden kiest een publieksjury uit de provinciale voorselecties welke honderd oorlogsfoto’s in april in de Tweede Kamer worden tentoongesteld.


Foto (c) Eigen collectie

Grote variatie
De variatie van Drentse oorlogsfoto’s is groot: van boeren die de Hitlergroet brengen tijdens een landdag in Rolde tot een onderduikershol van takken en plaggen in de buurt van Wanneperveen. En van een diepe bomkrater in de omgeving van Emmen tot een groep Joden uit Meppel. Zij poseren met hun Jodenster duidelijk zichtbaar op hun kleding. De foto’s geven gezamenlijk een goed beeld van Drenthe tijdens de oorlogsjaren.

De selectie Drentse foto’s is komende maanden tijdens openingstijden te bekijken op een touchtafel in het Drents Archief. Daarnaast is er een kleine expositie van tien foto’s, afgedrukt op groot formaat. Ook besteedt het Drents Archief via sociale media aandacht aan de bijzondere beelden.

75 jaar vrijheid
In 2020 is het 75 jaar geleden dat het grootste deel van Nederland werd bevrijd. Hier wordt ook in het Drents Archief uitgebreid bij stilgestaan. In aanloop naar 5 mei, maar ook in de maanden daarna besteedt het archief met verschillende projecten, voor uiteenlopende doelgroepen aandacht aan deze belangrijke gebeurtenissen. Het actuele programma is te volgen op de website en de social media van het Drents Archief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.