Menu Sluiten

OORLOG ALSNOG THEMA ASSER PRAAT

Asser Praat is terug. Zondagmiddag 27 september is er in de Rabozaal van De Nieuwe Kolk weer aandacht voor Assen, Assenaren en hoe het zo gekomen is.

De praatshow Asser Praat stond 15 maart geheel in de startblokken toen het als een van de eerste evenementen in Assen werd afgelast door corona. Die praatshow, die vooral zou gaan over de Tweede Wereldoorlog gaat nu in wat aangepaste vorm alsnog door. Tenslotte verandert een virus niet dat ook Assen 75 jaar geleden is bevrijd.

Kars Klok en Bernd Otter bij Mannes 2020 Foto (c) Rego Meijer

Om het virus geen kans te geven en toch zoveel mogelijk mensen een plek te kunnen geven, gebeurt dat in twee sessies: bezoekers kunnen kiezen tussen 13 uur en 16 uur. DNK-medewerkers zorgen ervoor dat het allemaal veilig verloopt.

Die middag komt kolonel Harold de Jong vertellen hoe de stad 75 jaar geleden is bevrijd. De beelden van Canadese militairen die de stad innemen zijn bekend, maar De Jong heeft een boek gepresenteerd over de vergeten rol van Franse parachutisten bij de bevrijding. Hij zoomt in op hun aandeel in de Asser bevrijding. En dan is er de niet eerder vertoonde film Bommen op Assen over een van de ernstigste oorlogsgebeurtenissen in de stad: het bombardement op de Esstraat in 1941. Daarmee houdt het niet op, want leerlingen van Dr. Nassaucollege Penta en de Emmaschool komen vertellen over ‘hun’ monumenten en er is aandacht voor het onlangs verschenen boek over Asser oorlogsherinneringen.

Uiteraard test een miniquiz de historische kennis van Assen, Bert Naarding spreekt een kritisch slotwoord en duo Van Luie Kees lardeert als altijd het programma met liedjes die speciaal voor de gelegenheid zijn geschreven.
Kaarten zijn te bestellen via de website van DNK: www.dnk.nl. Het aantal kaarten is deze keer beperkt vanwege corona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.