Menu Sluiten

Onveilig kunstwerk DNK wordt opgeruimd

Het kunstwerk van Studio Roosegaarde bij De Nieuwe Kolk (DNK) gaat sneller verdwijnen dan verwacht. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het materiaal van de kolommen zodanig is aangetast dat de stabiliteit van het kunstwerk in het geding is. Hierdoor kan een onveilige situatie ontstaan, met name tijdens stormachtig weer.

Kunstenaar Roosegaarde laat het afweten     De gemeente heeft de kunstenaar in de gelegenheid gesteld de gebreken aan het kunstwerk te herstellen. De kunstenaar heeft hier geen gebruik van gemaakt. Daarom is de gemeente genoodzaakt om het kunstwerk op korte termijn de verwijderen. De gemeente onderzoekt of er na het verwijderen voldoende verlichting aanwezig is op de trap en welke aanvullende verlichting eventueel nodig is.

Voorjaar 2022     In september 2020 besloot het college van Burgemeester en Wethouders om niet te investeren in het noodzakelijke groot onderhoud van het kunstwerk. De inzet werd behoud van het kunstwerk tot het voorjaar van 2022 en daarna kijken naar een andere passende invulling van deze plek. De belangrijkste overwegingen daarbij waren de grote investering voor het benodigde groot onderhoud en de kansen die de plek biedt voor een nieuwe invulling van deze buitenruimte om de DNK beter met de binnenstad te verbinden.

Onafhankelijk onderzoek     Na dit besluit is het overleg met de kunstenaar opgestart, om te kijken wat nodig is om het kunstwerk er tot 2022 netjes bij te laten staan. In december 2020 brak tijdens een storm één van de lichtpilaren van het kunstwerk af. Voor de gemeente was dit aanleiding om een onafhankelijk bureau de opdracht te geven de technische staat van het kunstwerk te onderzoeken.

Sinds 2012     Het lichtkunstwerk van Studio Roosegaarde staat sinds 2012 bij De Nieuwe Kolk (DNK). Het kunstwerk bestaat uit 15 interactieve lichtpilaren, die via sensoren reageren op aanraking of als er iemand langs loopt. Naast het afbreken van een van de pilaren werkt op dit moment ook een aantal andere pilaren niet naar behoren.