Menu Sluiten

Ondanks Indië-herdenking laten meeste Drentse gemeenten omgekeerde vlaggen hangen. Ook in Assen

Meerdere Drentse gemeenten, waaronder Assen, hebben de omgekeerde Nederlandse vlaggen voor vandaag niet verwijderd. Vandaag wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting van de voormalige kolonie Nederlands-Indië herdacht.

© RTV Drenthe/Bastian van de Belt

Sinds enkele weken hangen op veel plekken in Drenthe omgekeerde vlaggen als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat gebeurt niet alleen bij mensen thuis, maar ook op gemeentelijke eigendommen, zoals lantaarnpalen.

Meppel en Coevorden: ‘Vlaggen weg’
Voor zover bekend zijn alleen de omgekeerde vlaggen in Meppel en Coevorden verwijderd. Meppel maakte dat vorige week al bekend na overleg met een lokale organisatie van boerenprotesten. De gemeente en die organisatie vonden de omgekeerde driekleur onverenigbaar met de herdenking. Overigens mogen in die gemeente de vlaggen vanaf 18 augustus terugkeren, maar dan alleen in Nijeveen. Dat terwijl Meppel eerder deze maand nog zei alle vlaggen weg te willen halen.

In Coevorden moesten de vlaggen ook voor vandaag verwijderd zijn. Maar in tegenstelling tot Meppel, mogen vlaggen na de Indië-herdenking ook niet meer terugkeren. “De vlaggen mogen er niet hangen en wij hebben de boeren steeds gevraagd om ze voor de 15e te verwijderen”, laat de gemeente weten aan RTV Drenthe.

De gemeente gaat ervan uit dat boeren de vlaggen zelf hebben weggehaald. “Mochten er maandag vlaggen hangen op plaatsen waar herdenkingen plaatsvinden, dan halen de boeren die weg. Er staan geen specifieke handhavingsacties gepland.”

Assen: ‘Geen aanleiding’
De gemeente Assen laat weten dat de vlaggen mogen blijven hangen, ook vandaag. “Wij zien op dit moment geen aanleiding om de vlaggen te verwijderen”, laat Assen weten. “Het vlaggenprotest is een vorm van vreedzaam demonstreren. De vlaggen hangen hoog aan lantaarnpalen.”

Volgens Assen vormen de vlaggen geen gevaar voor onder meer de verkeersveiligheid en de openbare orde. “Dat zijn belangrijke criteria om een demonstratie te beoordelen. Daarnaast is het wettelijk niet verboden om een vlag omgekeerd op te hangen.” Assen zegt in contact te staan met de initiatiefnemer van het vlaggenprotest.

Emmen: ‘Geen vlaggen rondom monument’
Emmen laat de vlaggen eveneens hangen. “Ook maandag. We hebben wel even de check gedaan of er geen omgekeerde vlaggen bij het Indië-monument hangen, want dan zouden we ze wel weghalen. Dat is niet het geval.” Volgens een woordvoerder is er maandag ook geen herdenkingsplechtigheid bij dat monument. “Die plechtigheid is altijd op een ander moment in het jaar.”

Wel zegt de gemeente het een ‘lastig vraagstuk’ te vinden. Emmen wil boeren enerzijds ruimte geven om te protesteren. “Je ziet dat er heel fel gereageerd wordt op gemeenten die vlaggen weg wil halen.” Anderzijds zegt de gemeente ook te maken te hebben met inwoners die zich niet prettig voelen bij omgekeerde vlaggen. “Na de zomervakantie kijken we opnieuw wat we met de vlaggen doen.”

Tynaarlo: ‘Kiezen geen partij’
Ook Tynaarlo heeft geen problemen met de vlaggen. Het college van burgemeester en wethouders zegt begrip te hebben voor mensen die omgekeerde vlaggen aanstootgevend vinden, zoals militairen en veteranen, maar vindt dat “boeren en sympathisanten op een vreedzame en symbolische wijze hun signaal moeten kunnen afgeven”.

Normaal gesproken mogen gemeentelijke eigendommen zoals lantaarnpalen en plaatsnaamborden niet gebruikt worden voor protesten, maar Tynaarlo maakt daarvoor een uitzondering. Dat doet ze omdat de onvrede in de samenleving “diepgevoeld en breed verspreid” is en omdat het onderwerp volgens Tynaarlo zwaar is. “Het gaat hier niet om een procentje meer of minder in de cao-onderhandelingen.”

Eerder sprak de gemeenteraad ook zijn steun uit voor de boeren. “Het weghalen van de vlaggen geeft naar onze inschatting onbedoeld het signaal af dat de gemeente partij kiest tegen de boeren.” Omdat de gemeente ‘geen partij’ wil kiezen, mogen omgekeerde vlaggen dus blijven hangen.

Midden-Drenthe: ‘Gaan uit van terughoudendheid inwoners’
De gemeente Midden-Drenthe grijpt ook niet in. “We verwijderen de vlaggen niet”, stelt een woordvoerder. Wel gaat de gemeente ervan uit dat inwoners ‘terughoudend’ omgaan met het plaatsen van vlaggen.

Nog geen reactie van andere gemeenten
De gemeente Hoogeveen kon nog niet reageren op vragen van RTV Drenthe, maar uit een collegebrief van eind juli blijkt dat het vlaggenbeleid in september weer tegen het licht wordt gehouden. Het college gaat dan weer met vertegenwoordigers van de protesten om tafel. Vorige maand hebben die vertegenwoordigers wel aangegeven dat omgekeerde vlaggen worden weggehaald bij ‘extra gevoelige plekken’. Of dat ook gebeurd is, is niet duidelijk.

Half juli kondigde de gemeente Hoogeveen nog als een van de eerste aan de vlaggen te willen verwijderen. Nadat Hoogeveen daarmee begon, escaleerde het al gauw. Diezelfde middag werd de opruimactie voorlopig afgeblazen. Ambtenaren van de gemeente werden vervolgens met de dood bedreigd. Kort daarna liet Hoogeveen weten dat de vlaggen toch mogen blijven hangen.

De Wolden gaf eerder ook al aan zich na het zomerreces weer over de vlaggenkwestie te buigen. Tot die tijd mogen de vlagen blijven hangen. Of er vanwege de Indië-herdenking een tijdelijke maatregel geldt, is niet bekend.

De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Noordenveld, Westerveld hebben ook nog niet gereageerd op vragen van de omroep.

Drentse Veteranen: ‘Moeilijk te accepteren’
Stichting Drentse Veteranen stoort zich aan de omgekeerde vlaggen in het straatbeeld. “Ik spreek veel veteranen. Zij hebben een afkeer tegen dit soort protesten”, vertelt voorzitter Henk van de Boer. Volgens Van de Boer zijn omgekeerde vlaggen respectloos. “Dit is voor ons moeilijk te accepteren.”

Veteranen hebben vooral moeite omdat er ook Nederlandse militairen zijn gesneuveld voor de Nederlandse driekleur. Volgens veteranen het hoogste offer dat iemand kan brengen. “En bij een begrafenis met militaire eer ligt er een vlag op de kist. En dan zie je ‘m hier in de buurt omgekeerd hangen. Dat komt heel wrang over.”

Tegelijkertijd heeft de voorzitter begrip voor de situatie van boeren. “Ik snap dat je wil protesteren”, zegt hij. “Ik snap ook dat je je onmacht en woede wilt uiten. Maar na verloop van tijd is het effect achterhaald. Ik vind dat we dat punt royaal gepasseerd zijn. Je moet ook rekening houden met elkaar.”

Van de Boer is blij dat de gemeente Meppel de vlaggen in ieder geval tijdelijk heeft verwijderd. Stichting Drentse Veteranen heeft verder zelf geen contact gezocht met gemeenten die vlaggen wel laten hangen. “Het is hun eigen afweging. Ik geef alleen mijn persoonlijke beleving weer en wat ik hoor van anderen.”

Bond van Wapenbroeders: ‘Vlaggen hoeven niet weg’
De Zuidoost-Drentse afdeling van de Bond van Wapenbroeders heeft geen moeite met de omgekeerde vlaggen. “Ik stoor mij er niet zo aan”, zegt voorzitter Jacob Zuur. “Van mij hoeven ze niet weg. Ik kom meer voor de boer op. Ik heb in mijn omgeving niemand gehoord met antipathie.” Volgens Zuur richt zijn bond zich meer op herdenkingen op 4 mei (Nationale Dodenherdenking) en 10 april (de bevrijding van Emmen).