Menu Sluiten

Officiële aftrap EK wielrennen in De Nieuwe Kolk in Assen

Onder toeziend oog van veel wielerprominenten hebben Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, gedeputeerde Henk Brink, hoofdorganisator Thijs Rondhuis en de voorzitter van de Europese wielerbond Enrico Della Casa gisteravond de officiële aftrap van het EK wielrennen gegeven.

© Kim Stellingwerf/RTV Drenthe

In theater De Nieuwe Kolk in Assen kreeg de feestelijke avond kleur door voormalig topsporters als Erik Dekker, Gert Jakobs, Roxane Knetemann en Erik Hulzebosch. Dat schrijft RTV Drenthe. Van 20 tot en met 24 september zullen zo’n 850 renners naar Drenthe komen voor de Europese titelstrijd.

Twee miljoen euro

Al met al kost het evenement twee miljoen euro. De provincie Drenthe draagt 900.000 euro bij. De overige 1,1 miljoen moet volgens gedeputeerde Henk Brink door verschillende partijen opgehoest worden.

“We zijn mooi op weg, maar ik kan niet zeggen dat het al afgerond is”, verklaart Brink. “Vanavond heeft al een aantal sponsors zich gepresenteerd. Ook het ministerie van VWS doet mee. Ik ga er nog steeds vanuit dat dat goedkomt. Het is nog niet helemaal afgerond, maar we hebben ook nog acht maand te gaan.”

Dak van Drenthe op VAM op tijd klaar?

Alle wegwedstrijden bij het EK finishen op de VAM-berg in Wijster. Het is de bedoeling dat de afvalberg nog vóór die tijd een nieuw plateau krijgt dat nog eens vijftien meter hoger ligt dan de huidige top van 48 meter. Maar of het Dak van Drenthe op tijd klaar is, is nog niet helemaal zeker.

“Dat heeft alles te maken met de afdichting van de berg die nog plaats moet vinden”, vertelt Brink. “Afvalverwerkingsbedrijf Attero is vol goede wil en er bestaat ook een optie dat tegen die tijd misschien nog niet de hele berg is afgedicht, maar dat we toch het parcours erop krijgen. En daar heb ik nog steeds hoop op. Ik zou het voor Drenthe anders ook een gemiste kans vinden.”

Op dit moment worden er proeven gedaan op de afvalberg om te kijken wat het meest geschikte materiaal is om de berg af te dichten. “Als we dat weten, kunnen we ook redelijk snel asfalteren”, besluit Brink.

Startplaatsen
In oktober werd al bekend dat Assen volgend jaar september startplaats is van de profwedstrijd voor de mannen. Zij zullen voor het Drents Museum starten.
De vrouwelijke profs starten in Meppel. Verder zullen alle individuele tijdritten voor beloften, junioren en elites vanuit dierenpark Wildlands worden weggeschoten. Ook de gemengde ploegentijdritten worden rondom Emmen verreden. Dit jaar mogen voor het eerst ook juniorenploegen in deze discipline starten.
De wegwedstrijd voor de jongste categorie, de junioren, wordt verreden op een plaatselijke omloop rondom de VAM. Zowel de jongens als de meiden starten daarvoor in Drijber. Coevorden mag de start van de belofterenners, onder 23 jaar, verzorgen en de beloften-vrouwen zullen voor hun wegwedstrijd vanuit Hoogeveen starten.
Drentse wielrenners van het jaar
Tijdens de feestelijke aftrap van het EK wielrennen werden ook prijzen uitgereikt aan Drentse renners die opmerkelijk presteerden afgelopen jaar. Baan- en wegwielrenster Maike van der Duijn uit Assen kreeg die prijs voor haar twee zilveren medailles bij het WK baanwielrennen en haar sterke optreden tijdens de Tour de France Femmes. Ook haar plaatsgenoot Elmar Reinders ontving een prijs. Hij maakte op z’n dertigste nog een transfer naar de profploeg van Jayco-AlUla waar hij sprinter Dylan Groenewegen terzijde staat.
Axel van der Tuuk, eveneens uit Assen, werd in het zonnetje gezet vanwege z’n nationale tijdrittitel bij de beloften die hij in Emmen wist te veroveren. En de laatste trofee ging naar veldrijder David Haverdings uit Zuidlaren voor zijn uitzonderlijke zegereeks bij de junioren afgelopen jaar.