Menu Sluiten

Notariële akten online

Wat bezaten mijn voorouders?

Drents Archief zet akten van Drentse notarissen onlangs online

Wie nieuwsgierig is naar de bezittingen van zijn voorouders of meer wil weten over de geschiedenis van zijn dorp of stad hoeft zich komende tijd niet te vervelen. Op de website van het Drents Archief zijn nu (bijna) alle Drentse notariële akten uit de 19de eeuw te bekijken en gratis te downloaden. Onderzoekers kunnen zo op het spoor komen van de verkoop van een huis, de beschrijving van een inboedel of een huwelijkscontract.

Foto (c) Eigen collectie

Voor welke zaken ging men vroeger naar de notaris?
Akten van scheiding en deling van een boedel, boedelinventarissen, huwelijksvoorwaarden en testamenten komen het meest voor. Ook voor contracten van plaatsvervanging voor de militaire dienst ging men naar de notaris. Je wilde immers niet dat degene die jouw dienstplicht vervulde er zomaar vandoor ging. Verder werden de verkoop en verhuur van onroerend goed en schuldbekentenissen notarieel vastgelegd.

Geklets in het dorp

Een probleem bij een onder­zoek naar notariële akten, is het traceren van de notaris bij wie men voor het opmaken van een akte heeft aangeklopt. Iedereen was (en is nog steeds) vrij in de keuze van een notaris. In principe kon men dus overal in Nederland een notaris in de arm nemen. Gelukkig ging men meestal naar een notaris niet al te ver uit de buurt, maar lang niet altijd in de eigen woonplaats. In de dorpsgemeen­schappen hadden boeren namelijk niet altijd het volle vertrouwen in de zwijgplicht van de meestal van elders afkomstige notabele plaats­genoot!

Zoektips

Een klein deel van de notariële akten is op naam doorzoekbaar via alledrenten.nl . Voor de overige akten geldt dat ze digitaal te raadplegen zijn op drentsarchief.nl. In het Nieuws op die website is te lezen hoe het werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.