Menu Sluiten

Noodopvang voor asielzoekers in Expo Assen met negen maanden verlengd

De tijdelijke noodopvang voor vijfhonderd asielzoekers in Expo Assen wordt verlengd tot 31 mei 2023. De gemeente Assen heeft daarover afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en eigenaar Lenferink Groep Zwolle.
© Omroep Assen/Floor Visser
De evenementenhal vlakbij het TT Circuit zou eigenlijk tot 1 september 2022 beschikbaar blijven als noodopvangcentrum, maar het COA heeft de gemeente en de eigenaar verzocht om langer gebruik van de Expo te kunnen maken.

Onvoldoende opvang
Het COA heeft grote moeite om voldoende opvangplekken te vinden voor de asielzoekers die wachten op een beoordeling van hun asielaanvraag. Het aanmeldcentrum in Ter Apel kan de huidige toestroom inmiddels niet meer aan. Om die reden besloot het college van burgemeester en wethouders van Assen in te stemmen met de verlenging.

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel ontvouwt zich ondertussen een humanitaire crisis. Iedere nacht slapen honderden asielzoekers in de buitenlucht. Er zijn daarnaast grote zorgen over de hygiëne op het terrein. Verschillende hulporganisaties spreken van een mensonterende situatie rondom het aanmeldcentrum.

Langer verblijf
De gemeente Assen heeft het COA wel extra voorwaarden gesteld om de noodopvang te mogen verlengen. De Expo moet beter geschikt worden gemaakt voor een langer verblijf. Mensen blijken in de praktijk langer in de opvang te verblijven dan gedacht en daar is het centrum nu niet op berekend. Daarnaast wil de gemeente dat het COA meer dagbesteding voor de asielzoekers gaat verzorgen.

Als er niet opnieuw een verlenging van de noodopvang komt, moeten de asielzoekers op 1 juni 2023 de opvang verlaten hebben. Daarna wil Lenferink de hal ombouwen tot een recreatiecomplex, met onder meer padelbanen, een klimwand en een kartbaan. De ontwikkelaar van die plannen, Willem Uitentuis, liet eerder weten positief te staan tegenover een verlening van de noodopvang.