Menu Sluiten

Nog twee dagen brood bakken in bakkerij de Pelikaan, daarna sluiten de deuren voorgoed

Nog twee dagen vroeg opstaan en dan kunnen Bart (50) en Linda Daleman (52) na 25 jaar gaan uitslapen. Want aanstaande zaterdag om vijf uur trekken zij de deuren van hun bakkerij de Pelikaan in Assen-Oost voorgoed achter zich dicht.

Linda en Bart stoppen na 25 jaar met de bakkerij

Foto © RTV Drenthe / Esmée Söllner

Het is een weloverwogen keuze van de ondernemers. Want volgens Linda is ondernemen niet alleen maar een roze wolk waar je op zit. “Het ondernemerschap is niet niks. Wij zijn allebei begin vijftig. Het herstellen van een werkweek heeft dan tijd nodig en de werkdruk wordt steeds hoger. Dat is een van de redenen dat we besloten hebben om te stoppen.”

Van het gas af 

Dat was niet de enige reden om te stoppen, vertelt Bart. “We moeten ook in de toekomst van het gas af, dat is een behoorlijke investering. Ook de toelevering van grondstoffen is lastig, de graanprijzen gaan omhoog en niks is zeker in deze tijd. Maar ik snap dat het voor de klanten rauw op hun dak valt. Wij hebben deze beslissing al in december gemaakt. Dus zijn ondertussen wel aan het idee gewend, maar het blijft vreemd.”

Niet alleen de bakkerij gaat dicht. De familie Daleman woont naast de bakkerij. Ook hun huis is verkocht. “Een hele nieuw start. Maar dat opent ook nieuwe deuren ga ik vanuit. Op dit moment worden we geleefd, daarna zal het besef wel komen”, vertelt Linda.

Glühwein van Hotel de Jonge

Een moment die ze niet vergeten is oud en nieuw op een zondag, lacht Linda. “Het was op een zondag en het was zo druk bij onze oliebollenkraam. Dat was echt gigantisch. Op dat moment ben ik glühwein gaan halen bij Hotel de Jonge voor de mensen in de rij. Echt, de rij stond tot over de kruising. Zo druk hadden we het nog nooit gezien.”

Daarnaast gaat Linda de band met de vaste klanten missen. “Zo’n tachtig procent van onze klanten is vast en twintig procent passant. Het bijzondere is dat je een kijkje in hun leven krijgt. Sommige mensen komen al jaren. Zo zei laatst een meisje tegen haar moeder: mama waar moeten wij nu brood weghalen. Dat is fijn. Dan weet je waar je het voor doet.”

‘Bloemenwinkel beginnen’

Ondertussen nemen de mensen afscheid van het bakkerspaar. Bart: “We kunnen ondertussen wel een bloemenwinkel beginnen. Het afscheid komt in alle vormen van een warm gebaar. En daar gaat het uiteindelijk om.”

Wat het paar na dit weekend gaat doen, dat weten ze nog niet. “We hebben allebei nog geen idee. Daar gaan we over nadenken. Het is nu eerst gewoon tijd voor andere dingen, zoals het gezin, familie, hobby’s en dan zien we wel wat er op ons pad komt”, zegt Linda.

Wonen en werken

Wat er precies gebeurd met het pand, dat weet de familie Daleman niet. “We hebben het verkocht aan iemand en die gaat er woningen in maken met een bedrijfsruimte. Als het goed is voor twee huishoudens.”

Vanaf 1 september gaat de nieuwe eigenaar bezig met de verbouwing van het gemeentelijke monument aan de Steendijk in Assen-Oost.