Menu Sluiten

Nieuwe schaaktafels op het Koopmansplein in stromende regen in gebruik genomen

Of je nou een schaaktalent bent of net aan je eerste potje begint: op het Koopmansplein kan iedereen schaken op de twee nieuw geplaatste schaaktafels.

Wethouder Harmke Vlieg speelt het eerste potje tegen haar vader
Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

De opening van de schaaktafels had er vanochtend iets anders uit moeten zien. Wethouder Harmke Vlieg zou samen met haar vader Levien Kemper een potje tegen Ivo Maris spelen, de schaakmeester van Schaakclub Assen. Hierbij zou Maris een blinddoek omknopen, om het potje toch wat eerlijker te maken.

Populairder dan ooit

Het regende alleen zo hard, dat Maris wat was verlaat. Hij stond te schuilen onder een brug. Daarom werd de eerste partij gespeeld door Vlieg en haar vader. “Hij heeft mij leren schaken”, vertelt Vlieg. “Maar eigenlijk net iets te goed”, vult haar vader aan. “Want ze wint vaak van mij.”

De schaakclub Assen bestaat dit jaar 100 jaar, maar is populairder dan ooit. De populariteit van het schaken komt onder andere door de Netflix serie The Queen’s Gambit. Hierin staat de sport centraal. De ‘urban chess’ trend, het buiten schaken zoals nu ook op het Koopmansplein mogelijk is, versterkt de populariteit nog eens.

Ivo Maris en wethouder Harmke Vlieg
Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Opening uitgesteld

Op het Koopmansplein zijn twee schaaktafels geplaatst, als onderdeel van het vernieuwde Koopmansplein. De speciale tafels zie je in steeds meer steden. “Het is ook om ontmoetingen tussen mensen te stimuleren”, vertelt Vlieg. Je kunt schaakstukken lenen bij de VVV Assen. In de toekomst gaat de schaakvereniging workshops geven op het Koopmansplein.

Even later komt Maris toch aangelopen. Helemaal natgeregend. “Zo kan ik niet schaken”, lacht hij. Er wordt besloten op een ander moment de feestelijke opening voort te zetten. “Dan zal het vast en zeker beter weer zijn”, lacht Vlieg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.