Nieuwe kansen voor laaggeletterden in Assen

Laaggeletterdheid is een groot probleem waar in Assen zo’n 7300 mensen mee te maken hebben. Het college heeft nu een vervolgaanpak opgezet waar de raad unaniem mee instemde.

Liane Heijs (ChrU) pleitte voor een integrale aanpak “niet over de hoofden van de laaggeletterden maar met hen.” Zij drong er bij het college op aan ook de werkgevers in te schakelen. Ook Harriët van Es (PvdA) brak ook een lans voor een integrale aanpak en riep het college op te kijken naar de mensen achter de cijfers. Investeer in preventie en ga taboe doorbrekende te werk. Wethouder Bob Bergsma betoogde dat er sprake zal zijn van een de integrale aanpak. De komende campagne is er opgericht het uit de taboe sfeer te halen en de mensen bewust te maken van het feit dat er een oplossing is voor het ongemak slecht of nauwelijks te kunnen lezen.

Summer Koster (GrL) wilde op de hoogte gehouden worden van het plan van aanpak. En is er in zo’n plan ruimte voor nieuwe initiatieven? “De ruimte voor nieuwe initiatieven is er zeker,” zegde wethouder Bergsma toe. Lia de Ruiter (PLOP) vroeg het college werkgevers te trainen om laaggeletterdheid te herkennen. En mensen die de fase van laaggeletterdheid achter zich hebben in te zetten als ervaringsdeskundigen. Martin Rasker (VVD) stelde vast dat de resultaten om laaggeletterdheid weg te werken tot nu toe achter zijn gebleven. Te weinig mensen melden zich aan. Daarom wilde hij op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen. Wethouder Bergsma zei dat het de bedoeling is de komende tijd 46 van 100 succesvol steun te bieden.

Dennis Klingenberg (D66) stelde vast dat laaggeletterden te laag geletterd van school komen. Hij riep het college op in gesprek te gaan met de scholen om te kijken hoe die trend omgebogen kan worden. Ook Anna Hendrikse (CDA) verbaasde zich over het feit dat zoveel jongelui de school als laaggeletterden verlaten. Wat gaat hier mis? Bas Ananias (SP) legde de schuld van de laaggeletterdheid bij het rijksbeleid, die weigerde de ongelijkheid in de samenleving aan te pakken. Wethouder Bergsma was ook van mening dat de verantwoordelijkheid bij het onderwijs lag. Maar hij zegde wel toe om hierover met het onderwijs in gesprek te willen gaan.

De gemeenteraad stemde unaniem in met de vervolgaanpak laaggeletterdheid.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.