‘Asser Praat.’ Een praatshow met jaarlijkse drie shows over Assen met de subtitel: ‘Over Assen, Assenaren en hoe het zo gekomen is.’ De show was vanaf 2016 onderdeel van de vaste programmering van Theater De Nieuwe Kolk {DNK}. Helaas besloot DNK dat Asser Praat in de huidige vorm en tegen de huidige condities niet meer goed zou passen in de jaarprogrammering.
Er zou nog ‘slechts’ ruimte zijn voor maximaal twee shows.
Presentatoren Bernd Otter en Kars Klok reageerden teleurgesteld. Bernd Otter: “We houden vast aan een serie van drie praatshows. We kunnen ook wel één of twee shows geven, maar dat is geen serie.”
Alle foto’s: © Cees van der Boom | Omroep Assen
Vrij te downloaden voor eigen gebruik
Voor alle andere doeleinden is voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming vereist
Kars Klok vulde aan: “Al die jaren waren we actief vanuit Theater De Nieuwe Kolk. Wij organiseerden de praatshows en DNK faciliteerde ons, zowel met de organisatie, de financiën en de zaal.” Met dat eerste gesprek leek daar een einde aan te komen, omdat DNK moest bezuinigen en slechts ruimte bood voor maximaal twee praatshows … “Bovendien zouden die dan moeten plaatsvinden op andere data dan zoals wij die voor ogen hebben,” vulde Bernd aan. “Drie praatshows was voor DNK niet bespreekbaar.”
Na het eerste gesprek waren er vervolggesprekken met Hanneke Bruggeman, Directeur DNK en met Bert Jan ten Oever, Wethouder Cultuur. Die gesprekken resulteerden niet in een andere uitkomst.
Bovendien was er mogelijk een financieel risico voor de presentatoren. DNK faciliteerde niet alleen, maar bood ook financiële dekking als er minder publiek zou zijn dan vooraf was begroot. Die dekking zou met ingang van het negende seizoen komen te vervallen. De consequentie daarvan was dat de presentatoren persoonlijk een financieel risico zouden kunnen lopen.
Zij waren er nog lang niet aan toe om te stoppen met Asser Praat en om die redenen gingen zij op zoek naar een nieuwe locatie waar zij drie shows konden organiseren én naar een partij die bereid zou zijn om garant te staan voor eventuele financiële risico’s.
Dat eerste was nog niet zo gemakkelijk, want waar vind je in Assen een geschikte en vooral ook sfeervolle locatie? Podium Zuidhaege bood hen ruimte in de programmering en daarmee was er garantie dat er in ieder geval drie shows te realiseren waren. Zuidhaege profileert zich nu als ‘Het andere podium in Assen.’
Dan was er nog het tweede dilemma: de financiën. Bernd en Kars klopten aan bij de Asser Historische Vereniging {AHV} en legde dit dilemma aan hen voor. AHV hechtte voldoende waarde aan Asser Praat, juist ook omdat Asser Praat gaat over het verleden van Assen en uiteraard ook het heden. Voor hen reden genoeg om garant te staan voor eventuele financiële risico’s.
De eerste ‘nieuwe’ Asser Praat vond afgelopen zondag, 29 september 2024, plaats in Podium Zuidhaege en in zaal ‘De Schalm.’
De grote hamvraag was echter: Blijven de enthousiaste bezoekers ons trouw en komen ze nu naar de nieuwe locatie?
Zichtbaar nerveus verwelkomden de presentatoren de bezoekers voor een ‘nieuwe’ praatshow Asser Praat – jawel: voor het negende seizoen – in de lobby van Podium Zuidhaege.
Rond aanvangstijd was duidelijk dat de bezoekers hun weg naar Zuidhaege wisten te vinden en dat zij Asser Praat trouw bleven.
De opening werd verzorgd door ‘Luie Kees’ op. Dit muzikale duo, bestaande uit Robert Jan van Hoogdalen (zang en gitaar) (l) en Arwin Warners (gitaar en mondharmonica) werd vandaag bijgestaan door de zoon van Arwin: Jip (piano).
Nu Asser Praat voor de eerste keer plaatsvond vanuit theaterzaal De Schalm van Zuidhaege, was dat voor de presentatoren reden om Lucie Engberts uit te nodigen om meer over deze bijzondere ruimte te vertellen. Lucie is oud inwoonster van Assen, werkte jarenlang als onderwijzeres en is met name geïnteresseerd in onder andere kerkgeschiedenis. Zij vertelde onder meer het ontstaan van deze kapel en ook dat de zaal nu gespiegeld is. Op de plaats van het huidige toneel zaten vroeger de kerkgangers en op de plek waar nu de bezoekers zitten was de preekstoel en het orgel.
Daarna volgde de opening door Kars en Bernd en werd jong talent uit Assen geïntroduceerd: Marin Krebbers, ook wel bekend onder de naam Happenstance.’ In 2023 won hij het Drentse popsporttraject en stootte vervolgens door naar het landelijke traject. Tijdens Asser Praat bracht hij de songs ‘Situational’ en ‘Love Life’ ten gehore.
De ‘hersenbreker,’ altijd een belangrijk onderdeel van Asser Praat, was de Asser Praat Geschiedenisquiz.
Primeur: het was de 25e (!) quiz die Bernd samenstelde. In de pauze vertelde hij dat dit best een tijdrovende klus is!
Pittige vragen voor de bezoekers, die ook tijdens de pauze konden nadenken over de (mogelijk) correcte antwoorden.
Enkele van de vragen:
Weet jij ze?
Na de pauze volgden de antwoorden.
Daarna presenteerde Kitty Janssen van de Asser Historische Vereniging een diapresentatie ‘Assen vanuit de lucht.’ De vele foto’s lieten Assen uit het verleden en in recente(re) tijden zien. “Zoals u op de foto’s kunt zien, is het aantoonbaar dat Assen écht een groene stad is.”
‘Luie Kees’ bracht een loflied, opgedragen aan Bernd en Kars. ‘Weet u nog, die ouwe tijd?’ Scherpzinnig en uitnodigend op de muziek van ‘The Piano Man.’
Tot slot de column van Bert Naarding, oud-directeur van Theater De Kolk Assen, met een vileine ondertoon.
Hij stond stil bij de Prins Bernhardstraat, waar de politie gedwongen werd om een hond dood te schieten. “Voor mij en vele Assenaren een bekende straat, want daar stond ooit het gebouw Brandpunt, een culturele tempel voor jongeren dat in de jaren ’60, 70 en begin 80 voor nogal buurtoverlast zorgde. Dus bewoners van de toenmalige Prins Bernhardstraat waren wel wat gewend en zouden nu niet meer schrikken als de politie één of meerdere schoten afvuurde. Sex, Drugs & Rock’n Rol waren de elementen die Brandpunt kenmerkte. Menig Assenaar is daarmee opgegroeid. het gebouw bleef staan, weliswaar uitgewoond, maar goed genoeg om er later een theater van te maken: het Mercuriustheater.
Een gebouw met váste huurders dat gerund werd door vrijwilligers … In de jaren ’90 ontstond er een samenwerking met Theater De Kolk voor o.a. de kaartverkoop. Later werden ook sommige voorstellingen op elkaar afgestemd. Naast het professionele theater, waar ik destijds werkte, was het voor mij soms een verademing om te zien dat, met goede afspraken, iédereen, élke groep, allochtoon of Assens, van welk geloof ook, altijd welkom was in het Mercuriustheater, met jaarlijks meer dan 20.000 bezoekers.
Door mijn sympathie ervoor trad ik toe als bestuurder van het Mercurius en kon zo van dichtbij meemaken hoe een gebouw gerund werd door amateurs, door vrijwilligers die op élk moment van de dag en nacht klaarstonden.”
Leter in de column: “Wat is Podium Zuidhaege nu eigenlijk? Sinds kort is de slogan: ‘Het andere Theater. Op weg naar een eigen identiteit als podium waar ándere dingen, voorstellingen, exposities en evenementen gebeuren waar elders geen plek voor is. Hier licht wellicht het accent meer op amateurs dan op het andere podium van Assen, een eindje verderop, laten we zeggen het K-Theater. Noodgedwongen, want op dit andere podium K, zijn amateurs niet welkom en worden absurd hoge huren met de staart tussen de benen van het toneel verwijderd om vervolgens een goed heenkomen te zoeken.”
Hij riep op dat het voor amateurs als Asser Praat mogelijk zou moeten zijn om daar op te treden, tegen gereduceerde prijzen.
“Maar gelukkig is het ándere Theater, Podium Zuidhaege, bereid om, in dit onderhavige geval, de mannen van Asser Praat een mooi podium te geven.”
De tweede praatshow van het negende seizoen van Asser Praat wordt gehouden op 17 november 2024. Opnieuw bij Podium Zuidhaege.
Na afloop vertelde Kars dat het een bonus is dat bezoekers na afloop kunnen napraten in het Theatercafé en kunnen genieten van muzikale intermezzo’s, zoals nu met ‘Luie Kees.’ Zij brachten songs ten gehore die in de loop der jaren bij Asser Praat voorbij kwamen.
De Asser Vereniging had ook een uitgebreide stand.