Menu Sluiten

Nieuwe aanpak vuurwerkoverlast

Vuurwerk is de laatste jaren, tijdens oud en nieuw, geen bron van vreugde maar, maar de oorzaak van veel ellende. Eén en ander heeft er toe geleid dat er een landelijk verbod is gekomen op het afsteken van vuurwerkpijlen en knalvuurwerk. Sommige gemeentes zijn overgegaan op een algeheel vuurwerk verbod. GroenLinks wil dat ook in Assen.

In een door GroenLinks, samen met PvdA, 50+ en lstDeen, ingediende motie wordt het college opgeroepen “om te komen tot een totaal verbod van consumentenvuurwerk.” Dat verbod zou dan in moeten gaan met oud en nieuw 2021/22. Bij het onderzoek zou ook samengewerkt kunnen worden met de provincies Drenthe en Groningen. Een vuurwerkshow zou dan de voortzetting van de traditie kunnen worden.

Bert Homan (VVD) wil weten hoe het zit met de handhaafbaarheid. “bij knal vuurwerk hoor je wat en kun je ingrijpen, maar er zijn veel soorten vuurwerk waarbij dat lastig is.” Bas Ananias (SP) is ook niet voor een totaal verbod omdat het niet te handhaven is. Hans Marskamp (GrL) is juist van mening dat een totaal vuurwerk verbod beter handhaafbaar is, omdat iedere stuk vuurwerk dan een overtreding betekent. Cor Staal (ChrU) is van mening dat een totaal vuurwerkverbod een taak is van de landelijke overheid. Mensen kunnen het ook zelf regelen, zoals bij het carbid schieten gebeurt in veel Drentse dorpen. Ook Henk Santing (PLOP) is van mening dat deze besluitvorming in Den Haag thuis hoort. Omdat het in de democratisch gekozen 2e Kamer niet van de grond komt, wordt het lokaal geprobeerd. “Dat heet ondermijning van de democratie,” aldus Santing. Cindy Vorselman (PvdA) denkt dat een totaal verbod rust zal brengen. Ook is zij voor een vuurwerkshow, “want de mensen willen nu eenmaal brood en spelen.”

Burgemeester Marco Out stelt vast dat de motie ook oproept, om het gesprek aan te gaan en zaken uit te werken. Hij wil die gesprekken aan gaan “en pas daarna conclusies trekken.” Hij ziet geen grote problemen bij de handhaving. De problemen bij de handhaving hebben te maken met politie capaciteit in zijn totaliteit. Ook het grensoverschrijdende vuurwerkverkeer is moeilijk onder controle te krijgen. Ook staat burgemeester Out positief tegenover de optie “vuurwerkclubs, zoals carbid clubs is een optie.” Landelijk lopen er een aantal experimenten en is er veel in beweging, laten we die afwachten.

Na een schorsing waarin verschillende fractie overleg plegen. Wordt een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen, “samen met inwoners, handhavers, politie en maatschappelijke organisaties te onderzoeken wat nodig is om vanaf de jaarwisseling 2021/22 een oud en nieuw te organiseren met een alternatief voor consumenten vuurwerk.”

De voorstemmers zijn VVD, Deen, D66, GrL, ChrU, PvdA, 50+, 20 stemmen. Tegen waren de fractie van CDA, PLOP en SP, 7 stemmen. Er gaat dus op het gebied van het vuurwerk wat veranderen, alleen is nog niet duidelijk wat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.